Vi tar hand om din Avtalspension SAF-LO

Om du är privatanställd arbetare och inte har gjort ett eget val för din tjänstepension har du en traditionell försäkring hos AMF. Det är ett sparande med garanti livet ut, i en sparform som passar de allra flesta.

Se hur mycket tjänstepension du har hos AMF

Logga in på Dina sidor

Kontakta oss gärna på 0771-250 303 eller info@amf.se om du har några frågor så hjälper vi dig.

Du är i trygga händer

AMF har valts ut av fack och arbetsgivare för att ta hand om din tjänstepension och vårt uppdrag är att ge dig en så hög och trygg pension som möjligt, till en låg avgift.

Vi ägs av LO och Svenskt Näringsliv tillsammans och vi förvaltar nästan 600 miljarder kronor åt 4 miljoner kunder. All vinst vi gör går tillbaka till dig som sparar hos AMF.

All vinst till kunderna - så fungerar det

Se över ditt ekonomiska skydd för familjen

Det finns två olika sorter skydd för din familj som du kan välja till, dessa kallas efterlevandeskydd. 

  • Återbetalningsskydd Med återbetalningsskydd får din familj värdet av ditt sparade kapital om du avlider. På Dina sidor hos AMF kan du se hur återbetalningsskydd påverkar din egen pension och hur mycket dina förmånstagare får.
  • Familjeskydd Med familjeskydd får din familj en extra pension om du avlider före 65 år. Läs mer och ansök hos Fora

Traditionell försäkring – ett tryggt pensionssparande med garanti

  • Möjlighet att få en hög pension till lägst pris.
  • Ett tryggt pensionssparande med garanti – livet ut.
  • All vinst tillbaka till dig som sparar hos AMF.

AMFs traditionella försäkring är ett tryggt pensionssparande med garanti. För att ge din pension möjlighet att växa bra använder AMF 85 procent av de inbetalningar som din arbetsgivare gör till din pension för att beräkna garantin. När pensionskapitalet är större än vad AMF behöver för att uppfylla garantin finns ett överskott och du får mer i pension. Om det finns ett tillräckligt stort överskott på din försäkring förstärker AMF din garanti inför att du går i pension. Det sker genom att vi stegvis omvandlar delar av överskottet till garanterade pensionsbelopp. På så sätt säkrar vi att du får en tryggare pensionsutbetalning.

Så placerar vi din pension

Vi placerar din pension i svenska och utländska aktier, räntebärande tillgångar och fastigheter. Vi strävar efter att investera i de mest hållbara bolagen inom varje bransch, eftersom vi tror att dessa bolag kan få din pension att växa mest på lång sikt.

Avkastning de senaste tre åren

De senaste tre åren har AMFs kunder som är 25 år, med Avtalspension SAF-LO traditionell försäkring, i genomsnitt fått en avkastning på 38,1 procent. Det motsvarar i 11,4 procent per år. 

Se avkastningsränta för andra åldrar

Se vilken avkastning du har fått

Avkastningsräntan beror på hur stort överskott som finns på försäkringen.

Logga in till Dina sidor för att se din avkastning i kronor 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Låga avgifter ger högre pension

AMFs traditionella försäkring har en låg avgift; 40 kronor i fast avgift (oavsett antal försäkringar) och 0,15 procent av pensionskapitalet. AMF tillämpar en maxavgift på 300 kronor per år och flyttavgiften är 0 kronor. En kapitalförvaltningskostnad på 0,03 procent (2016) tillkommer.

Jämför pris hos Konsumenternas.se


Fondförsäkring – om du själv vill påverka din pension

Om du själv vill vara aktiv och påverka hur pengarna placeras, kan du byta till fondförsäkring hos AMF. Hos oss får du ett väl genomtänkt och prisbelönt fondutbud som är anpassat för långsiktigt sparande. Våra fonder rankas högt inom hållbarhet* och du väljer själv om pengarna ska placeras i fonder med högre eller lägre risk. Du kan välja till återbetalningsskydd så att pengarna går till din familj om du avlider.

Se vårt fondutbud (välj Avtalspension SAF-LO i listan)

Läs om de priser vi fått

Logga in hos Fora för att välja AMF fondförsäkring

Vårt fondutbud

Du kan välja mellan 18 fonder; 12 som förvaltas av AMF Fonder och 6 som förvaltas av externa bolag. Fonderna placerar på olika sätt i svenska och utländska aktier och räntebärande värdepapper. AMFs egna fonder strävar efter att investera i de mest hållbara bolagen i varje bransch, eftersom vi tror att dessa bolag kan få din pension att växa mest på lång sikt.

Om du väljer fondförsäkring men inte gör ett aktivt fondval placeras din pension i AMF Generationsportfölj. Den består av två fonder, AMF Aktiefond Mix och AMF Räntefond Mix. Till och med det år du fyller 55 är pengarna placerade i AMF Aktiefond Mix, därefter sänks risken stegvis genom att pengar förs över till AMF Räntefond Mix.

De senaste fem åren har AMF Generationsportfölj avkastat totalt 89,8 procent, vilket motsvarar i genomsnitt 13,7 procent per år.**

Våra avgifter

För AMFs egna fonder är fondförvaltningsavgiften 0,10–0,40 procent och för externt förvaltade fonder 0,18–0,56 procent. En fast avgift på 60 kronor tillkommer (oavsett antal försäkringar). Att flytta kapitalet inom AMF kostar ingenting, men att flytta till ett annat bolag kostar 400 kronor.


*Enligt Morningstars hållbarhetsbetyg.

**Avser avkastning för AMF Aktiefond Mix under perioden 2012-07-31 – 2017-07-31.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fondandelar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationsbroschyr och faktablad.