Man i restaurangkök.

Vi tar hand om din Avtalspension SAF-LO

Du är i trygga händer. AMF har valts ut av fack och arbetsgivare för att ta hand om din tjänstepension och vårt uppdrag är att ge dig en så hög och trygg pension som möjligt, till en låg avgift.

Vi ägs av LO och Svenskt Näringsliv tillsammans och vi förvaltar cirka 798 miljarder kronor (2022-03-31) åt cirka 4 miljoner kunder. 

 

Traditionell försäkring – pensionssparande med garanti

AMFs traditionella försäkring är ett tryggt pensionssparande med garanti. För att ge din pension möjlighet att växa bra använder AMF 85 procent av de inbetalningar som din arbetsgivare gör till din pension för att beräkna garantin. När pensionskapitalet är större än vad AMF behöver för att uppfylla garantin finns ett överskott och du får mer i pension. Om det finns ett tillräckligt stort överskott på din försäkring förstärker AMF din garanti inför att du går i pension. Det sker genom att vi stegvis omvandlar delar av överskottet till garanterade pensionsbelopp. På så sätt säkrar vi att du får en tryggare pensionsutbetalning.

Låga avgifter ger högre pension

Avgiften är låg: 40 kronor i fast avgift (oavsett antal försäkringar) och 0,15 procent av pensionskapitalet. Eftersom AMF tillämpar en maxavgift betalar du inte mer än 300 kronor per år. En kapitalförvaltningskostnad på 0,03 procent tillkommer. Flyttavgiften är 0 kronor.

Jämför avgifter och villkor på Konsumenternas.se

Så placerar vi din pension

Vi placerar din pension i svenska och utländska aktier, räntebärande tillgångar, fastigheter samt alternativa tilllgångar. Vi strävar efter att investera i de mest hållbara bolagen inom varje bransch, eftersom vi tror att dessa bolag kan få din pension att växa mest på lång sikt.

Vi har fått pengarna att växa mest de senaste 15 åren. Se diagrammet nedan.

Du som är kund kan logga in på Dina sidor för att hitta din aktuella avkastningsränta.
Här hittar du nyckeltal för Avtalspension SAF-LO.

Se över ditt ekonomiska skydd för familjen

Det finns två olika sorter skydd för din familj som du kan välja till, dessa kallas efterlevandeskydd. 

Fondförsäkring – om du själv vill påverka din tjänstepension

Om du själv vill vara aktiv och påverka hur pengarna placeras, kan du byta till fondförsäkring hos AMF. Hos oss får du ett väl genomtänkt och prisbelönt fondutbud som är anpassat för långsiktigt sparande. Våra fonder rankas högt inom hållbarhet* och du väljer själv om pengarna ska placeras i fonder med högre eller lägre risk. Du kan välja till återbetalningsskydd så att pengarna går till din familj om du avlider.

Se vårt fondutbud (välj Avtalspension SAF-LO i listan)

Läs om de priser vi fått

Logga in hos Fora för att välja AMF fondförsäkring

Vårt fondutbud

Du kan välja mellan 19 fonder; 13 som förvaltas av AMF Fonder och 6 som förvaltas av externa bolag. Fonderna placerar på olika sätt i svenska och utländska aktier och räntebärande värdepapper. AMFs egna fonder strävar efter att investera i de mest hållbara bolagen i varje bransch, eftersom vi tror att dessa bolag kan få din pension att växa mest på lång sikt.

AMF Generationsportfölj – fondinnehavet anpassas efter din ålder

Om du väljer fondförsäkring men inte gör ett aktivt fondval placeras din pension i AMF Generationsportfölj. Den består av tre fonder:

  • AMF Aktiefond Global
  • AMF Aktiefond Sverige
  • AMF Räntefond Mix

Fram till du är 55 år är hela kapitalet placerat i aktiefonder, AMF aktiefond Global och AMF Aktiefond Sverige. I en aktiefond är risken högre och möjligheten till hög avkastning större.

Mellan 55 och 75 år minskar vi risken genom att successivt föra över kapitalet till AMF Räntefond Mix. En gång om året, i samma månad som du fyller år, för vi över 3,5 procent av kapitalet till AMF Räntefond Mix. Från 75 år, och under resten av försäkringstiden, kommer du ha 70 procent av kapitalet placerat i AMF Räntefond Mix.

Våra avgifter för Avtalspension SAF-LO

Du betalar en årlig försäkringsavgift på 60 kronor, oavsett antal försäkringar. Beroende på ditt fondval tillkommer fondernas egna avgifter. För AMFs egna fonder är fondförvaltningsavgiften 0,10–0,35 procent och för externt förvaltade fonder 0,18–0,56 procent. Att flytta kapitalet inom AMF kostar ingenting, men att flytta till ett annat bolag kostar 200 kronor.

Här kan du läsa mer om fondförvaltningsavgifter och rabatter


*Enligt Morningstars hållbarhetsbetyg.

Riskinformation om fondsparande

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fondandelar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationsbroschyr och faktablad.