Bra att veta om flytt av tjänstepension

Många som flyttar sin pension är inte medvetna om att det händer, och att det kan innebära ett byte av sparform. Att flytta sin tjänstepension är ett stort beslut som kan få stora konsekvenser. Här får du tips och svar på vanliga frågor.

Det innebär en flytt

  • Ditt garanterade belopp kan försvinna.
  • Risken i sparandet kan förändras.
  • Flyttavgifter kan tillkomma.
Porträtt av Malin Omberg
Att flytta pensionen är ett stort beslut. Ofta handlar det om hundratusentals kronor.

Tänk på det här innan du flyttar

- Ta ett beslut baserat på fakta och låt dig inte övertalas av en rådgivare eller av banken som erbjuder några tiondels procent lägre bolåneränta. Det kan kosta dig mycket i längden, säger Malin Omberg, stabschef på AMF.
- Att flytta sin tjänstepension kan verka som en liten grej, men det kan handla om hundratusentals kronor. Ändå är nästan en av fyra som flyttar från oss inte ens medvetna om att de flyttar, enligt vår årliga flytt­undersökning.

Att flytta till en fondförsäkring

Flyttar du från traditionell försäkring till en fondförsäkring byter du från ett sparande med garanti till ett sparande utan garanti där du även förväntas välja risknivå och fonder själv.

Du byter bort din garanti

Om du flyttar från en traditionell försäkring till en fondförsäkring så förlorar du dina garanterade belopp. Om flytten sker nära pensionen kan det innebära att du byter bort tryggheten i form av stabilare pensionsutbetalningar mot rörliga.

Du behöver aktivt välja fonder

I en fondförsäkring väljer du själv risknivå och vilka fonder du vill placera din pension i. Det finns möjlighet till högre avkastning men risken att förlora pengar är också större. 

Vem får pengarna om du dör?

Om du har återbetalningsskydd på din tjänstepension får dina närstående dina pensionspengar om du dör. På Mina sidor kan du se om du har det eller inte. Där kan du också se hur man ansöker om, eller tar bort, ett återbetalningsskydd. OBS! Du behöver inte byta pensionsbolag för att ansöka om återbetalningsskydd.

  • Gå till fora.se och klicka på Logga in högst upp i högra hörnet.
  • Välj Privat och bortse från informationen som gäller fonder för Ryssland och Östeuropa. Välj därefter hur du vill logga in. Du kan välja att logga in med BankID, mobilt BankID eller med Telia.
  • När du loggat in kommer du till Mina Sidor. Informationen om din pågående kapitalflytt finns till höger längre ned på sidan. Tryck på texten Du har en pågående kapitalflytt.
  • Du kommer nu till en sida med mer information om din flytt. Klicka på Visa/avbryt i kolumnen Åtgärd längst till höger.
  • När du kommit till sidan Pågående flyttärende avbryter du flytten genom att trycka på Avbryt kapitalflytt.
  • När flytten gått igenom ändras statuskolumnen från Pågående till Avbruten.
  • För att även avbryta valet av ny pensionsförvaltare behöver du göra ett nytt pensionsval. Det gör du genom att klicka på menyalternativet Pensionsval högst upp på sidan.

Tänk på det här

Innan du flyttar är det viktigt att tänka igenom ditt beslut. Här är några frågor som du bör tänka igenom innan du bestämmer dig för en flytt.

Tänk igenom varför du flyttar. Är du missnöjd eller är det för att få bättre överblick eller ränterabatt på bolånet? Om du flyttar för att få lägre bolåneränta eller så kallad helkundsrabatt, försök räkna ut hur mycket du tjänar på det i längden – inte bara under det närmaste året.

Kolla hur stort pensionskapitalet är och hur mycket det kostar att flytta – det kan valcentralen som administrerar själva flytten eller bolaget som du flyttar ifrån svara på. Om kapitalet är litet kan flyttavgiften bli kännbar.

Ta reda på vad du flyttar från och vad du flyttar till. Du kan jämföra både avgifter, villkor och historisk avkastning mellan olika bolag på den oberoende sajten www.konsumenternas.se

Konsumenternas är en webbplats där du som privatperson får oberoende fakta och vägledning inom bank-, finans- och försäkringsområdet. Där kan du jämföra olika pensionsbolag inför en eventuell flytt av pensionskapital. Denna information finns alltså inte hos minPension som många tror.

Allt fler omedvetna flyttar

Vi på AMF har i flera år undersökt hur och varför människor flyttar sina tjänstepensioner. Mönstret är tydligt: en stor andel av de som flyttar vet inte ens om att de har gjort det. 2024 var den siffran 24 %, alltså nästan 1 av 4 personer. Och många hamnade i en pensionsprodukt som de inte hade valt själva om de vetat om vad den innebar. Undersökningen avser kunder i AMF.

Läs mer om hur pensionerna flyttades 2024.