Flytta din tjänstepension - så väljer du AMF

Du väljer själv vem som ska ta hand om din kollektivavtalade tjänstepension. Kanske är det första gången du väljer vem som ska ta hand om din pension? Eller så vill du ändra bolag eller flytta dina pensionspengar till oss.

Gör så här

Du kan antingen välja AMF för din framtida pension eller flytta din redan intjänade pension till oss. Vi är valbara inom alla de stora kollektivavtalen. Du kan även löneväxla hos AMF.

Ungefär nio av tio av alla som arbetar har kollektivavtalad tjänstepension. Beroende på vad du arbetar med idag och har arbetat med tidigare kan du ha tjänstepension hos flera pensionsbolag. 

Oavsett om du vill göra ett val för din framtida pension eller en flytt av intjänad pension, så ska du vända dig till din valcentral.

Valcentralen är länken mellan din arbetsgivare och ditt pensionsbolag. Det är valcentralen som ser till att din pensionspremie för tjänstepensionen skickas till det bolag du har valt. Det är också valcentralen som sköter flytten av redan intjänad pension.

Vilken valcentral du ska vända dig till beror på vilket kollektivavtal du tillhör, det vill säga det beror på var du jobbar.

Hitta din valcentral

På valcentralen väljer du också sparform. Du kan välja mellan traditionell försäkring och fondförsäkring.

  • I en traditionell försäkring är du garanterad en viss pension. Våra experter placerar pengarna, så du behöver inte vara aktiv.
  • I en fondförsäkring  väljer du själv hur din pension ska placeras och vilken risknivå du vill ha. I en fondförsäkring saknar du garanti.

Slutligen kan du även på valcentralen välja om du vill spara med eller utan återbetalningsskydd. Återbetalningsskydd ger din familj ökad trygghet om du dör, men innebär att din egen pension inte blir lika hög. Återbetalningsskydd kostar inget.

  • Väljer du utan återbetalningsskydd blir din pension högre eftersom du får ta del av andras arvsvinster. När du dör blir din pension till arvsvinst för andra.
  • Väljer du med återbetalningsskydd får din familj din pension om du dör, men din egen pension blir lägre eftersom du inte får ta del av arvsvinster.

Läs mer om återbetalningsskydd

Avsluta genom att signera dina ändringar med BankID på valcentralen.

En ändring tar normalt 2-4 månader att genomföra beroende på vilket avtal och vilken sparform du har. När ändringen är genomförd får du en bekräftelse från din valcentral.

Genom att logga in kan du följa ditt pensionsparande på AMF.

Varför AMF?

Vi jobbar hårt för att vara ett ansvarstagande bolag som levererar god avkastning, låga avgifter och att bidra till omställningen till ett hållbart samhälle. Varje dag gör vi vårt bästa för att bidra till en trygg pension för alla våra sparare. Eftersom ingen vinst går till AMFs ägare, går all vinst tillbaka till dig som kund. 

Fler sätt att spara på AMF

Funderar du på att flytta från AMF? 

Pensionen är din framtida lön som du ska leva av under många år när du slutat jobba. Det kan handla om mycket pengar. Därför är det viktigt att tänka igenom ditt beslut och ta reda på både för- och nackdelar innan du bestämmer dig. Här är några frågor som du bör tänka igenom innan du bestämmer dig för att flytta din kollektivavtalade tjänstepension.

Tänk igenom varför du flyttar. Är du missnöjd eller är det för att få bättre boränta eller ”helkundsrabatt”? Tänk på att rabatten på bolånet kan ätas upp av högre avgifter för tjänstepensionen.

Om du flyttar för att få lägre bolåneränta eller så kallad helkundsrabatt, försök räkna ut hur mycket du tjänar på det i längden – inte bara under det närmaste året.

Kolla även hur stort pensionskapitalet är och hur mycket det kostar att flytta – det kan valcentralen som administrerar själva flytten eller bolaget som du flyttar ifrån svara på. Om kapitalet är litet kan flyttavgiften bli kännbar.

Om du flyttar från en traditionell försäkring till en fondförsäkring förlorar du dina garanterade belopp. Om flytten sker nära pensionen är det dessutom viktigt att tänka på att du byter bort tryggheten i form av stabila och förutsägbara pensionsutbetalningar.

Du behöver även fundera på hur aktiv du vill vara och hur stor risk du vill ta i ditt sparande.

Med en traditionell försäkring får du ett tryggt och enkelt sparande där pensionsbolaget förvaltar pengarna åt dig. Om du istället väljer att spara med fondförsäkring väljer du själv vilka fonder du vill placera din tjänstepension i. I fondförsäkring finns möjlighet till högre avkastning, men du får ingen garanti.

Ta reda på vad du flyttar från och vad du flyttar till. Du kan jämföra både avgifter, villkor och historisk avkastning mellan olika bolag på den oberoende sajten Konsumenternas.se.

Konsumenternas är en webbplats där du som privatperson får oberoende fakta och vägledning inom bank-, finans- och försäkringsområdet. Där kan du jämföra olika pensionsbolag inför en eventuell flytt av pensionskapital.