Välj AMF för din premiepension (PPM)

Varje år går en del av din lön till premiepensionen och placeras automatiskt i fonder. Via Pensionsmyndigheten kan du välja att placera din premiepension i någon av AMFs aktivt förvaltade fonder.

Viktigt att veta om fondsparande: historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning och fondandelar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Läs fondernas faktablad och informationsbroschyr för mer information.

En kvinna sitter utomhus framför sin laptop och dricker kaffe.

Vad är premiepension?

Den allmänna pensionen består av inkomstpension och premiepension som du kan läsa om i det orange kuvertet som du får hemskickat varje år. Premiepensionen kan du välja själv hur den ska placeras genom att aktivt göra fondval. Om du inte gör något val placeras din premiepension automatiskt i det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa.

Hos Pensionsmyndigheten kan du se hur mycket pengar som satts in till din premiepension. När du loggat in ska du klicka på ”Mina tjänster” och sedan på “Min premiepension”. Där kan du samtidigt passa på att se över ditt fondval.

Så väljer du AMFs fonder

  1. Logga in på Pensionsmyndigheten.
  2. Klicka på "Mina tjänster".
  3. Klicka på "Byta fonder" under rubriken "Min premiepension".
  4. Nu kan du välja AMFs fonder.
Pensionsmyndigheten

Våra fonder för premiepension

Att byta fonder är enkelt och kostar inget. AMF har ett tiotal fonder du kan välja mellan. Våra fonder är aktivt förvaltade och passar för ett långsiktigt sparande. Dessutom har vi riktigt låga avgifter.

AMFs valbara fonder för premiepension

Fyra tips för din premiepension

Logga in på pensionsmyndigheten.se och kolla vilka fonder du har idag och hur det har gått för dem. Att logga in är enkelt med BankID.

Avgifterna spelar stor roll för hur stor din pension blir i slutändan. Höga avgifter minskar din pension. Till och med en relativt låg avgift på 0,40 procent minskar din pension med 11 procent om spartiden är 30 år. AMFs fonder kostar mellan 0,07 och 0,14 procent. (Källa: Pensionsmyndigheten).

Fonder kan öka och minska i värde. Fonder med låg risk har en mer stabil värdeutveckling och fonder som har högre risk svänger mer, men har också möjlighet till högre avkastning. Rent allmänt brukar man säga att vilken risknivå man bör ha är kopplat till hur gammal man är. Den som är ung och har många år till pension kan ta lite högre risk, medan den som är nära pension bör välja fonder med lägre risknivå. Fundera över vad som passar dig.

Du sparar till premiepensionen under hela yrkeslivet och under åren kommer börsen att gå upp och ned. Ju smalare fonder du väljer (kanske fonder med fokus på ett visst land eller bransch), desto oftare bör du engagera dig och se över ditt val. Vill du ha ett bredare placeringsunivers som investerar i både aktier och obligationer kan du välja en blandfond, till exempel AMF Balansfond.