Tjänstepension från jobbet

Tjänstepension är pengar som din arbetsgivare betalar in till din pension. Den är en viktig del av din totala pension eftersom det handlar om tusentals kronor om året.

Nästa utbetalning

22 maj

  • 9 av 10 har tjänstepension från jobbet.
  • Du kan själv välja hur du vill att din tjänstepension ska placeras.
  • Hos AMF får du alltid låga avgifter och möjlighet till hög avkastning.

Chansen är stor att du har tjänstepension

Ungefär nio av tio anställda i Sverige har tjänstepension så chansen är stor att du är en av dem. Jobbar du på en arbetsplats med kollektivavtal får du automatiskt tjänstepension. Hur mycket pengar som sätts av till dig, när du kan ta ut pensionen och under hur lång tid bestäms i avtalet som fack och arbetsgivare har förhandlat fram.  Ta reda på vilket avtal du har och vad som gäller för just dig.

Om din arbetsgivare inte har kollektivavtal men ändå vill avsätta pengar till din pension kan de teckna en individuell tjänstepension till dig. Efter yrkeslivet är det vanligt att ha flera tjänstepensioner som kommer från de olika anställningar som du har haft. 

Har du tjänstepension hos oss? 

Det är lätt att ta reda på. Logga in på Mina sidor och kolla! 

Vanliga frågor och svar

Du hittar fler frågor och svar i vårt kundforum. Där kan du också ställa egna frågor.

Tjänstepension är pension som betalas av din arbetsgivare. Det är en viktig del av din totala pension eftersom det ofta rör sig om tusentals kronor om året. Tjänstepensionen bestäms i ett kollektivavtal mellan fack och arbetsgivare (avtalspension) eller direkt med dig som anställd (individuell tjänstepension).

Det beror på vilket kollektivavtal du tillhör (eller hur din individuella tjänstepension ser ut). Om du till exempel tillhör Avtalspension SAF-LO avsätts minst 4,5 % av din lön till tjänstepensionen. Tjänar du 30 000 kronor i månaden så avsätts alltså cirka 1 350 kronor till din tjänstepension varje månad.

De flesta – ca 90 procent – av de som jobbar i Sverige får automatiskt tjänstepension. Jobbar du på en arbetsplats med kollektivavtal ingår tjänstepension i dina förmåner. Om det inte finns något kollektivavtal kan arbetsgivaren också betala in till en individuell tjänstepension. Är du osäker på om du har tjänstepension eller inte, kolla med din arbetsgivare.

Hur mycket du får när det är dags att ta ut tjänstepensionen beror på många olika saker, till exempel hur länge du jobbat, vilket eller vilka kollektivavtal du tillhört och vilken lön du har haft. Det beror också på vilken avkastning du fått, det vill säga hur väl pensionspengarna förvaltats av pensionsbolaget/ pensionsbolagen.

En annan viktig faktor är under hur lång tid du väljer att ta ut tjänstepensionen. Tar du ut den på kort tid blir det mer pengar per månad men när pengarna är slut så får du inga fler utbetalningar. Väljer du att ta ut din tjänstepension hela livet så får du mindre pengar varje månad men du vet att du kommer att få utbetalningar så länge du lever. Läs mer om hur du tar ut din tjänstepension hos oss.

minpension.se kan du göra en prognos över din framtida pension. Har du tjänstepension hos oss på AMF kan du logga in på Mina sidor och kolla hur mycket pengar du har sparat hos AMF, och göra en prognos över framtida utbetalningar.

Det är ditt jobb som betalar in pengar till din tjänstepension.

Du väljer själv hur du vill placera din tjänstepension – i traditionell försäkring eller fondförsäkring. Om du har traditionell försäkring är det pensionsbolaget som placerar pengarna åt dig. Om du har fondförsäkring är det du själv som väljer vilka fonder du vill placera dina pensionspengar i. Gör du inget val hamnar de i en så kallad entrélösning. Här kan du läsa om vår fondförsäkring och vår traditionella försäkring.

Genom att logga in på minpension.se kan du få en överblick över hela din pension, inklusive tjänstepensionen. Där kan du också testa olika pensionsåldrar och utbetalningstider. Om du vet vem som tar hand om din tjänstepension kan du logga in hos det bolaget och kolla hur mycket du har.

Logga in på Mina sidor