Årlig information om din pension

I början av året får du som kund hos oss ett pensionsbesked som visar värdeutvecklingen för din pension, antingen från oss eller från din valcentral. Du som får utbetalningar från oss får också ett utbetalningsbesked som visar årets nya pensionsbelopp och en kontrolluppgift. 

Din utbetalning i januari 2024

Årets första utbetalning för 2024 kommer den 22 januari. Ett par dagar innan ser du ditt nya belopp på Mina sidor.

Utbetalningsbesked och kontrolluppgift

I början av varje år får du som får utbetalningar från oss ett utbetalningsbesked. I det ser du bland annat

 • årets nya månadsbelopp både före och efter skatt
 • under hur lång tid du ska få utbetalningen
 • på vilket konto vi sätter in din pension.

Tillsammans med utbetalningsbeskedet får du även en kontrolluppgift. Kontrolluppgiften visar de uppgifter om utbetalning och skatteavdrag som vi har lämnat för dig till Skatteverket.

Första utbetalningen för året sker den 22 januari. Om den 22:a är en lördag, söndag eller helgdag får du pengarna vardagen innan. Några dagar innan ser du ditt nya månadsbelopp på Mina sidor. Du ser även ditt nya utbetalningsbelopp i utbetalningsbeskedet som du får av oss i januari.

Utbetalningsbesked och kontrolluppgift får du på Mina sidor i mitten av januari.

 • Om du har valt att få digital post från oss får du ett meddelande från oss i samband med årets första utbetalning om att de finns att läsa på Mina sidor.
 • Om du har valt att få dina brev från oss per post kommer det i din brevlåda senast den 31 januari.

Du hittar alltid ditt senaste utbetalningsbesked och kontrolluppgift på Mina sidor.

Pensionsbeskedet visar värdeutvecklingen

En gång om året får du ett pensionsbesked om din tjänstepension, antingen från oss eller från din valcentral. Pensionsbeskedet visar värdeutvecklingen för din tjänstepension under föregående år.

Du får pensionsbeskedet från oss från mitten av januari till mitten av februari. Om du har flera pensionsförsäkringar får du ett pensionsbesked för varje försäkring. Du hittar alltid ditt senaste pensionsbesked på Mina sidor.

Om du ännu inte har börjat få utbetalning av din Avtalspension SAF-LO får du ditt pensionsbesked från valcentralen Fora. Fora skickar ut det under april och maj. Om du har tjänstepension FTP 1 eller FTPK och inte har påbörjat utbetalningen får du ditt pensionsbesked från Valcentralen.

Så här hittar du värdeutvecklingen på Mina sidor:

 1. Logga in på Mina sidor.
 2. Klicka på "Mitt sparande".
 3. Klicka på den försäkring du vill veta mer om.
 4. Gå längst ner på sidan till rubriken "Mer om din försäkring" och välj fliken "Värdeutveckling".

Logga in

Pensionen ser olika ut beroende på vilket avtalsområde du tillhör, exempelvis om du är privatanställd arbetare, anställd i kommun eller region, privatanställd tjänsteman eller statligt anställd.

Se hur din pensionsförsäkring fungerar och vad som gäller för dig

Vi vill bidra till en långsiktig hållbar utveckling och samtidigt ge dig en bra pension.

Så jobbar vi med hållbarhet

Ditt månadsbelopp

Ditt månadsbelopp räknas om vid olika tillfällen under tiden som din tjänstepension betalas ut. Om du har en traditionell försäkring räknas månadsbeloppet om i januari varje år, medans månadsbeloppet för en fondförsäkring räknas om varje månad.

Om du har traditionell försäkring räknas ditt månadsbelopp om en gång per år, i januari. Månadsbeloppet kan öka eller minska jämfört med året innan. När ditt nya månadsbelopp är bestämt får du samma belopp resten av året. I januari varje år får du besked om ditt nya belopp på Mina sidor och i utbetalningsbeskedet.

Ditt månadsbelopp kan även räknas om vid andra tidpunkter under året, till exempel om det har betalats in en ny premie på din pensionsförsäkring eller om du har tagit bort återbetalningsskyddet.

Månadsbeloppet för traditionell försäkring - så fungerar det

Har du en fondförsäkring blir månadsbeloppet olika varje månad eftersom det beror på hur fonderna i din pensionsförsäkring har utvecklats. Månadsbeloppet kan öka eller minska. Ditt månadsbelopp kan även räknas om på grund av andra saker, till exempel om det har betalats in en ny premie på din pensionsförsäkring eller om du har tagit bort återbetalningsskyddet.

Du kan alltid se ditt aktuella månadsbelopp på Mina sidor. I januari varje år får du också ett utbetalningsbesked. 

Månadsbeloppet för fondförsäkring - så fungerar det

Vanliga frågor och svar

Du hittar fler frågor och svar i vårt kundforum. Där kan du också ställa egna frågor.

Du ser ditt aktuella utbetalningsbelopp om du loggar in på Mina sidor.

På Mina sidor ser du vilken brevinställning du har. Där kan du också ändra brevinställning om du vill. 

 • Om du har brevinställningen "Digitalt på Mina sidor" får du ett ett mejl från oss så snart ditt besked finns att läsa på Mina sidor.
 • Om du har brevinställningen "Brev till din folkbokföringsadress" får du ditt besked hem till brevlådan eller till Kivra om du är anmäld där. 

Du kan alltid hitta dina senaste besked på Mina sidor

Nej, AMF skickar automatiskt information om det nya månadsbeloppet till Pensionsmyndigheten. Du behöver bara anmäla ändringar som kommer under andra delar av året. Vi rapporterar din inkomst till Skatteverket en gång per år.

Nej, du behöver inte meddela ditt nya månadsbelopp till dem. Pensionsmyndigheten får den informationen automatiskt ifrån oss. Du behöver bara anmäla ändringar som kommer under andra delar av året.

Logga in på Mina sidor och fyll i vilken skatt du vill att vi ska dra på din pension från oss. Skatteavdraget behöver vara uttryckt i procent.

Om du har flera pensionsförsäkringar får du ett pensionsbesked för varje försäkring. Det är vanligt att ha flera försäkringar hos oss, till exempel om du haft olika arbetsgivare eller har omfattats av flera avtalsområden. För att få en samlad bild över alla dina pensionsförsäkringar hos oss kan du logga in på Mina sidor.

Logga in

Du som ännu inte har börjat få utbetalning från AMF får ditt pensionsbesked från valcentralen Fora istället för från AMF. Du kan alltid logga in på Mina sidor och följa värdeutvecklingen för din Avtalspension SAF-LO där.

Logga in