Stort intresse för AMF Fonder

AMF Fonder har haft ett positivt nettoinflöde med cirka 3 miljarder i fonderna under 2014 och förvaltade vid årsskiftet cirka 102 mdr. AMF Fonders utbud består av 8 aktiefonder, 3 räntefonder och 1 blandfond. Många hittar till AMFs fonder via samarbetspartners som Avanza, Nordnet, Söderberg & Partners m.fl. Enligt Fondbolagens förening var nysparande i fonder 2014 på totalt 153 miljarder kronor, ett nytt rekord för ett enskilt år. Anette Carmelius är försäljningschef för AMF Fonder och hon märker av det ökade intresset.

Vad är anledningarna till det ökade intresset för AMFs fonder?

Vi ser en stark efterfrågan på våra fonder då de har en bra Morningstarrating och låga fondavgifter. Många sparare har fått upp ögonen på att avgiften har en väldigt stor betydelse för den långsiktiga avkastningen på sparandet. Vi kommer att fortsätta verka för att ha så låga fondavgifter som möjligt.

Är trenden just nu att man säljer av aktiefonder till förmån för räntefonder efter de starka börsår som vi haft?

Nej, året har fortsatt med stora inflöden till våra aktiefonder bl a AMF Aktiefond Europa. Vi ser däremot att man byter från AMF Räntefond Lång till AMF Räntefond Kort givet det ränteläge vi befinner oss i.

Varför ska man välja en aktivt förvaltad fond istället för en indexfond?

En indexfond kan aldrig slå sitt index, den kan som bäst gå som index minus den avgift som fonden tar ut. Vårt mål är att fonderna över tid ska leverera en avkastning överstigande respektive fonds jämförelseindex efter avgifter. Exempelvis AMF Aktiefond Sverige har slagit sitt index på såväl 1, 3 som 5 år.