Kvinna som ler.

Tjänstepension för dig som är anställd i försäkrings­branschen

Om du är född 1971 eller tidigare och jobbar inom försäkringsbranschen heter din tjänstepension FTPK. Det är din arbets­givare som betalar in pengar till tjänste­pensionen.

Så mycket betalas in

Din tjänstepension består av två delar:

  1. En förmånsbestämd del som beräknas som en procentsats av din slutliga lön. Den här delen är inte valbar.
  2. En premiebestämd del, FTPK, där din arbetsgivare betalar in 2,72 procent (2020) av din lön. Det är för den delen du kan välja hur dina pengar ska förvaltas.

Du börjar tjäna in FTPK när du är 28 år.


För dig som tjänar mer än 10 inkomstbasbelopp

Om du tjänar mer än 10 inkomstbasbelopp, och är överens med din arbetsgivare, kan du välja Alternativ FTP. Alternativ FTP ger dig stor valfrihet och möjlighet att anpassa försäkringen efter din familjesituation och ålder.

Kontakta gärna vår kundservice för mer information

10 inkomstbasbelopp = 682 000 kronor (2021).


Du kan välja sparform

Om du vill spara säkert och tryggt passar nog en traditionell försäkring bäst. För dig som vill vara aktiv och själv välja fonder kan fondförsäkring vara ett bra alternativ.

Här kan du läsa mer om de olika sparformerna


Skydd för familjen

Du kan välja två olika efterlevandeskydd:

  • Återbetalningsskydd.
  • Förstärkt familjeskydd.

Med återbetalningsskydd får dina förmånstagare pengar – en efterlevandepension - om du avlider. Hur mycket det blir beror på hur stort pensionskapital du har.

Försäkringen innehåller ett familjeskydd som du inte kan välja bort. Du kan dessutom komplettera med ett förstärkt familjeskydd.

Det är valcentralen.se som sköter efterlevandeskydden för FTPK. Där hittar du mer information och kan logga in för att ansöka om eller ta bort efterlevandeskydd.


Pensionen går att flytta

Du flyttar ditt pensionssparande hos valcentralen.se. Där hittar du all information om hur det går till.


Ta ut pensionen

På Dina sidor kan du göra en prognos och bestämma hur du vill ta ut din pension.


Få koll på hela din pension

Tänk på att tjänstepensionen är en del av det du kommer att få i pension. På webbplatsen minPension ser du helheten: både den allmänna pensionen från staten, tjänstepensionen från din arbetsgivare och eventuellt privat pensionsparande.


FTP är en del av ett kollektivavtal mellan FAO och Forena, Akavia (tidigare Jusek och Civilekonomernas Riksförbund) och Sveriges Ingenjörer.

Informationen gäller för avtal från och med 2008-01-01. Är du kund med en äldre försäkring – logga in och se vad som gäller för dig.