Kvinna som ler.

Tjänstepension för dig som är anställd i försäkrings­branschen

Om du är född 1972 eller senare och jobbar inom försäkrings­branschen heter din tjänstepension FTP 1. Det är din arbets­givare som betalar in pengar till tjänste­pensionen.

Så mycket betalas in

Du börjar tjäna in FTP 1 från 25 år. Hur mycket det blir beror på din lön.

  • 5,3 procent av din lön upp till 511 500 kronor (2021).
  • 31 procent på den del av lönen som är över 511 500 kronor (2021).

Läs mer om premiens storlek


Sparformer

Hälften av pengarna måste du placera i en trygg sparform – en traditionell försäkring.
För den andra hälften väljer du själv sparform, antingen en traditionell försäkring eller en fondförsäkring. Du kan också välja en kombination av de båda sparformerna.

Läs mer om våra sparformer


Skydd för familjen

Du kan välja två olika efterlevandeskydd:

  • Återbetalningsskydd.
  • Förstärkt familjeskydd.

Med återbetalningsskydd får dina förmånstagare pengar – en efterlevandepension - om du avlider. Hur mycket det blir beror på hur stort pensionskapital du har.

Försäkringen innehåller ett familjeskydd som du inte kan välja bort. Du kan dessutom komplettera med ett förstärkt familjeskydd.

Det är valcentralen.se som sköter efterlevandeskydden för FTP 1. Där hittar du mer information och kan logga in för att ansöka om eller ta bort efterlevandeskydd.


Pensionen går att flytta

Du flyttar ditt pensionssparande hos valcentralen.se. Där hittar du all information om hur det går till.


Ta ut pensionen

På Dina sidor kan du göra en prognos och bestämma hur du vill ta ut din pension.


Få koll på hela din pension

Tänk på att tjänstepensionen är en del av det du kommer att få i pension. På webbplatsen minPension ser du helheten: både den allmänna pensionen från staten, tjänstepensionen från din arbetsgivare och eventuellt privat pensionsparande.


FTP är en del av ett kollektivavtal mellan FAO och Forena, Akavia (tidigare Jusek och Civilekonomernas Riksförbund) och Sveriges Ingenjörer.

Informationen på sidan gäller för avtal från och med 2008-01-01. Är du kund med en äldre försäkring – logga in och se vad som gäller för dig.