Jonas Eliasson – vd för AMF Fonder

I början av 2018 fick AMF Fonder ny vd, då Jonas Eliasson tog över rodret efter Gunilla Nyström som valt att gå i pension. Jonas Eliasson är civilekonom med mångårig erfarenhet från fondbranschen och kommer senast från en post som vd för Alfred Berg Fonder.

– Det ska bli spännande och roligt att lära känna en ny organisation och nya kollegor, kul att äntligen vara på plats. Mitt fokus närmaste tiden ligger på att få en överblick av organisationen och sätta upp mål för kommande år. AMF Fonder har ett brett förtroende som både ska förvaltas och utvecklas, säger Jonas Eliasson.

Vad var det som lockade dig till AMF Fonder?

– AMF Fonder är ett välskött och förtroendegivande bolag, med många skickliga förvaltare, och ett fondutbud som jag tror ligger mycket väl i tiden givet de möjligheter och utmaningar som branschen står inför. Jag ser fram emot att få använda min erfarenhet till att göra AMF Fonder till ett bolag som på ett ännu bättre sätt kan möta framtiden.

Finns det några styrkor hos AMF Fonder som du särskilt vill lyfta fram?

– Jag gillar att AMF Fonder på ett så målmedvetet och konsekvent sätt arbetar för att hålla nere avgifterna. Att inte betala för höga avgifter är väldigt viktigt, inte minst för den långsiktiga spararen, exempelvis den som sparar till pensionen. Över tid gör det verkligen stor skillnad så jag lyfter gärna låga avgifter som en styrka i vårt fondutbud.

Finns det något särskilt område du vill utveckla?

– AMF Fonder har en hög ambition att investera ansvarsfullt och skiljer ut sig genom att vi inte har några särskilda hållbarhetsfonder. I stället vill vi att alla våra fonder ska vara hållbara. Den inställningen förpliktigar givetvis och det känns viktigt att vi hela tiden arbetar vidare med att utveckla det området.

Vilka utmaningar ser du framför dig inom fondvärlden det kommande året?

– Det händer mycket på regleringsområdet inom branschen just nu och det blir viktigt att följa och se till att vi på ett bra sätt kan svara upp mot de nya krav som kommer att ställas på oss. En annan svår fråga är givetvis hur länge aktiemarknaden kan fortsätta stiga. Den starka globala tillväxten ser ut att fortsätta, vilket bör innebära att det finns mer att hämta på aktiemarknaden. Men när nedgången kommer så blir det en utmaning att finna positiv avkastning.

Du har lång erfarenhet av att vara vd och chef, vad anser du är viktigt i ditt ledarskap?

– Jag värdesätter att kunna vara tillgänglig för mina medarbetare. Vill även vara tydlig med att informera vad vi gör och hur det går samt vart vi ska.

Kort om Jonas Eliasson

Bor: Sköndal
Född: 1967
Familj: Fru Maria och döttrarna Jenny 20 och Sofia 16.
Utbildning: Civilekonom
Tidigare karriär: Vd på Alfred Berg Fonder. Dessförinnan olika chefsuppdrag inom Alfred Berg Fonder samt några år på Swedbank Markets.
Intressen: Gillar att spela tennis och innebandy. Följer även döttrarnas fotbollsspelande. Umgås med vänner.
Bästa spartips: Aktiefonder på lång sikt.