Därför är räntefonder ett smart val just nu

Vill du öka tryggheten i ditt sparande och samtidigt ha möjlighet till god avkastning? Då kan du välja en räntefond, en fondtyp som det är särskilt bra att spara i just nu. Vi har träffat Johan Moeschlin, som förvaltar AMF Räntefond Lång, som Morningstar i mars 2024 utsåg till bästa räntefond1.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning och fondandelar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Läs fondernas faktablad och informationsbroschyr för mer information.

Porträtt av Johan Moeschlin, ränteförvaltare AMF
Johan Moeschlin förvaltar AMF Räntefond Lång.

När marknaderna är ostadiga är det många som söker sig till räntefonder. Det är en fondtyp som det är särskilt bra att investera i just nu eftersom det höga ränteläget gör att de har högre förväntad avkastning än på mycket länge.

– Det är klokt att sprida sin risk mellan aktier och räntor. Just nu är räntefonder i ropet – och det med rätta. Men kom ihåg att se till att välja en räntefond med riktigt låg avgift, säger Johan Moeschlin som förvaltar prisbelönta AMF Räntefond Lång vars avgift är ynka 0,10 procent.

Hög avkastning tack vare aktiva beslut

År 2023 var ett mycket starkt år för AMF Räntefond Lång. Avkastningen var 6,8 procent, vilket är 0,7 procent över snittet i fondens kategori2. De senaste 10 åren har fonden avkastat i snitt 1,5 procent per år, vilket är bäst i sin kategori.

Som alla AMFs fonder är AMF Räntefond Lång aktivt förvaltad. Det betyder att den sköts av ett team som gör egna bedömningar och fattar beslut som bygger på analys, data och bevakning av omvärlden och marknadsläget.

– Alla i teamet är specialister och vi kompletterar varandra. Vår breda kompetens och täta samarbete är en styrka i vår förvaltning, säger Johan Moeschlin och fortsätter:

– Som ränteförvaltare har jag framför allt två spakar jag kan dra i för att justera portföljen; allokering eller fördelning mellan olika typer av obligationer, och justering av durationen eller den genomsnittliga löptiden.

Arbetssättet med aktiv förvaltning lönar sig verkligen. I början av 2023 minskade Johan Moeschlin fondens genomsnittliga löptid då räntorna förväntades stiga. Efter sommaren förlängde han löptiderna eftersom man förutspådde räntesänkningar. Också en övervikt mot företags- och bostadsobligationer bidrog till årets starka resultat.

– Det gäller att hela tiden ha örat mot rälsen. Tillsammans la vi pusslet för hur marknaden var på väg att ändras och justerade därefter. Samarbetet är helt avgörande för resultatet, säger Johan Moeschlin.

Bästa räntefond 2024

AMF Räntefond Lång har fem stjärnor i Morningstar3. Nyligen utsåg Morningstar också fonden till bästa räntefond 2024.

Fonder för alla

AMF har ett tiotal fonder för eget fondsparande, tjänstepension och premiepension. Fonderna är aktivt förvaltade, anpassade för långsiktigt sparande och har låga avgifter. Alla fonder förvaltas av AMF Fonder AB.

1. Morningstar Awards for Investing Excellence 2024, Best SEK Bond Fund
2. Morningstar, kategori Ränte - SEK obligationer, mix, 20131231-20231231. Hänsyn har inte tagits till inflation.
3. Per 20240301

 

 

Text: Redaktionen
amfredaktionen@amf.se