Våga fråga: Vad är tjänstepension?

Man som kollar på ett papper

Foto: Johnér bildbyrå
(Personen på fotot har inget med texten att göra)

Pensionssystemet upplevs ofta krångligt och kan vara svårt att sätta sig in i, men för att känna sig lugn är det klokt att känna till grunderna – det räcker en bra bit. Här berättar vi om vad tjänstepension är.

Pensionen består av flera delar. Den allmänna pensionen (inkomstpension och premiepension) från staten, tjänstepension från jobbet samt eventuellt ett eget, privat sparande.

Tjänstepensionen = en stor del av din pension

Tjänstepensionen är en stor del av din totala pension. Hur mycket som arbetsgivaren sätter av bestäms i det avtal som finns på din arbetsplats och baseras på din lönenivå.

Alla med kollektivavtal har tjänstepension, och för dig inom Avtalspension SAF-LO är det vi på AMF som förvaltar din tjänstepension. Men du kan ha flera försäkringar, i flera olika bolag. Arbetar du på en arbetsplats som saknar kollektivavtal kan du ändå ha tjänstepension, fråga din arbetsgivare om du är osäker. För att få en överblick av ditt totala sparande, gå in på minpension.se.  

Valen då?

Pensionen förknippas ofta med val. Och det finns en del valmöjligheter men det kan vara bra att veta att det faktiskt inte är obligatoriskt att välja något alls, pensionspengarna tas omhand oavsett.

Om du inte vill vara aktiv och själv ansvara för att placera din tjänstepension, så placeras pengarna för tjänstepensionen automatiskt i en traditionell försäkring. Då ansvarar pensionsbolagets förvaltare för att pensionen placeras på ett tryggt sätt med möjlighet till hög avkastning. Dessutom har du en garanti som betyder att du är lovad ett lägsta belopp när det är dags för pension.

Om du är intresserad kan du välja att göra jobbet själv och placera din tjänstepension i en fondförsäkring. Men då har du ingen garanti och du bör också se över sina fondval med jämna mellanrum. Då krävs det med andra ord lite mer engagemang.

Hur mycket du i slutändan får i pension beror alltså på hur mycket du har tjänat in under ditt arbetsliv och hur de pengarna har investerats och växt. Ju mer pengar du har i de olika delarna desto mer pension sparas till dig. Att arbeta, betala skatt och ha tjänstepension är det absolut viktigaste som gäller för att få en bra pension i slutändan.


Läs mer

Text: Ebba Lagersten, redaktör
amfredaktionen@amf.se