Pension – så fungerar pensionssystemet

Din pension kommer från flera håll. Du får allmän pension från staten och tjänstepension från jobbet och kan själv lägga till ett privat sparande.

Allmän pension från staten

Den allmänna pensionen är den del av pensionen du tjänar in när du jobbar, studerar eller är hemma med små barn. Pensionen baseras på din livsinkomst och beror på flera saker – hur länge du arbetar, hur mycket du tjänar och hur det går för dina premiepensionsfonder och för Sveriges ekonomi.

Pensionsmyndigheten har hand om och betalar ut den allmänna pensionen. I det orange kuvertet ser du hur mycket du hittills tjänat in till din allmänna pension. Hos Pensionsmyndigheten ansöker du om uttag av den allmänna pensionen. Du som har låg pension kan också ansöka om bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd.

Till Pensionsmyndigheten

Tjänstepension från jobbet

När du jobbar på en arbetsplats som har kollektivavtal betalar din arbetsgivare in pengar till din tjänstepension. Om du har jobbat inom olika avtalsområden kan du ha mer än en tjänstepension. Du väljer själv hur du vill placera din tjänstepension.

Välj AMF för din tjänstepensionen

Bästa sätten att påverka din pension

Flexpension eller deltidspension - mer pengar och tid till dig

Eget pensionssparande

Det är bra att själv spara för att ha en buffert när du går i pension och det finns många olika sätt att spara på.

Eget fondsparande kan vara ett sätt att spara mer till pensionen.

Olika alternativ för eget pensionssparande hos Konsumenterna.se