Tips för dig som är född på 70-talet

Som 70-talist kan man tycka att det är oceaner av tid kvar till pensionen. Men det kan faktiskt ändå vara bra att fundera lite över den. Här ger Jann Wiebols, pensionsexpert på AMF, sina bästa tips för hur du kan påverka din framtida pension.

 

Investeringar innebär en risk. Läs mer i fondernas faktablad och informationsbroschyr. 

Porträtt av Jann
Jann Wiebols har jobbat med pensioner i över 25 år

1. Skaffa dig överblick

Det första steget mot en bra pension är att få överblick över det du sparat ihop. Att se vad du förväntas få är enkelt. Jann Wiebols, pensionsexpert på AMF, förklarar:

– På minpension.se  ser du alla delar av din pension, och hur mycket du kommer få beroende på när du väljer att sluta jobba. Varje extra arbetsår påverkar din pension. Du kan också testa vad som händer om du går ned i arbetstid och börjar ta ut delar av din pension samtidigt som du jobbar.

2. Spara själv om du kan

– Om du inte är nöjd med din prognos är det förstås bra att spara lite själv om du har möjlighet. Många väljer till exempel att månadsspara i fonder, och då kan du enkelt välja risknivå själv. Att sätta av lite pengar varje månad till ett skattegynnat investeringssparkonto som du öronmärker för pensionen är ingen dum idé, fortsätter Jann.

Om du har hög lön kan du också löneväxla. Det betyder att en del av din lön sätts av i en fondförsäkring eller en traditionell försäkring med garanti. Löneväxling kan vara ett gynnsamt sparande, men din inkomst bör vara högre än 51 000 kronor i månaden efter växlingen* för att det ska vara lönsamt. Prata med din arbetsgivare om du vill veta mer.

Läs mer om AMFs fonder

3. Ha koll på effekterna av deltidsarbete

Jobbar du mindre för att få mer tid över och hinna med familj och barn? Att jobba deltid kan göra livspusslet lättare, men det är viktigt att komma ihåg att det kan ha stor påverkan på din pension.

– Vad många glömmer är att deltidsarbete under en längre period påverkar pensionen på flera sätt. Dels indirekt genom att lönen ofta  utvecklas sämre om du jobbar deltid, dels direkt genom lägre avsättningar till allmänna pensionen och tjänstepensionen. Se därför till att ta reda på de ekonomiska konsekvenserna av att jobba deltid. Det enklaste sättet att göra det på är att simulera en lägre lön på minPension.se. Då ser du hur mycket du kommer gå miste om, säger Jann.

Om du lever med någon kan ni se till att kompensera den som jobbar deltid för att den får lägre pension. Vissa gör det genom att starta ett eget sparkonto, men om ni är gifta kan ni också föra över premiepension till varandra för att kompensera. Läs mer om hur det fungerar på Pensionsmyndighetens hemsida.

*För att din allmänna pension och andra förmåner inte ska påverkas av löneväxlingen behöver du ha en årsinkomst som överstiger 8,07 inkomstbasbelopp efter löneväxling. Det motsvarar 51 245 kronor i månaden  2024.

Text: Redaktionen
amfredaktionen@amf.se