Tips för dig som är född på 70-talet

Som 70-talist kan man tycka att det är oceaner av tid kvar till pensionen. Men det kan faktiskt ändå vara bra att fundera lite över den. Här ger Jann Wiebols, pensionsexpert på AMF, sina bästa tips för hur du kan påverka din framtida pension.

Viktigt att veta om fondsparande: historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning och fondandelar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. En fond med risknivå 5–7 enligt fondens faktablad kan minska/öka kraftigt i värde till följd av fondens sammansättning och förvaltningsmetodik. Läs fondernas faktablad och informationsbroschyr för mer information.

Porträtt av Jann
Jann Wiebols har jobbat med pensioner i över 25 år

1. Skaffa dig överblick

Det första steget mot en bra pension är att skaffa dig överblick över det du sparat ihop. Att se vad du förväntas få är enkelt. Jann Wiebols, pensionsexpert på AMF, förklarar:

– På minpension.se  samlas alla delar av din pension, och du ser du hur mycket du kommer få beroende på när du väljer att sluta jobba. Där kan du också tydligt se hur varje extra arbetsår påverkar din pension. Här kan du testa vad som händer om du går ned i arbetstid och börjar ta ut delar av din pension samtidigt som du jobbar.

2. Spara själv om du kan

– Om du inte är nöjd med din prognos är det förstås bra att spara lite själv om du har möjlighet. Många väljer till exempel att månadsspara i fonder, och då kan du enkelt välja risknivå själv. Att sätta av lite pengar varje månad till ett skattegynnat investeringssparkonto som du öronmärker för pensionen är ingen dum idé, fortsätter Jann.

Om du inte vill fondspara men ändå vill förbättra din pension kan du löneväxla. Det betyder att en del av din lön sätts av i en fondförsäkring eller en traditionell försäkring med garanti. Tack vare skattereglerna kan löneväxling vara ett gynnsamt sparande för dig med hög lön. För att det ska vara lönsamt bör din inkomst nämligen vara högre än 50 000 kronor i månaden efter växlingen*. Prata med din arbetsgivare om du vill veta mer.

Läs mer om AMFs fonder

3. Ha koll på effekterna av deltidsarbete

Kanske jobbar du mindre för att få mer tid över eller hinna med familj och barn? Att jobba deltid kan göra livspusslet lättare, men det är viktigt att komma ihåg att det kan ha stor påverkan på din pension.

– Vad många glömmer är att deltidsarbete under en längre period påverkar pensionen på flera sätt. Dels indirekt genom att löneutvecklingen ofta blir sämre om du jobbar deltid, dels direkt genom lägre allmänna pensionen och tjänstepensionen. Se därför till att ta reda på de ekonomiska konsekvenserna av att jobba deltid. Det enklaste sättet att göra det på är att simulera en lägre lön på minPension.se. Då ser du hur mycket du kommer gå miste om, säger Jann.

Om du bestämt dig för att jobba deltid för att få mer tid med barnen och lever med någon annan kan ni se till att kompensera den som jobbar deltid för bortfallet av pension. Vissa gör det genom att starta ett eget sparkonto, men om ni är gifta kan ni också föra över premiepension till varandra för att kompensera. Läs mer om hur det fungerar på Pensionsmyndighetens hemsida.

*För att din allmänna pension och andra förmåner inte ska påverkas av löneväxlingen behöver du ha en årsinkomst som överstiger 8,07 inkomstbasbelopp efter löneväxling. Det motsvarar 49 966 kronor i månaden  2023.

Text: Redaktionen
amfredaktionen@amf.se