Orange kuvertet - inte hela sanningen

Varje år skickas nära 8 miljoner orange kuvert ut till svenska arbetstagare och pensionärer. Kuvertet har blivit en symbol för pensionen – men visste du att du troligen har mer pensionssparande än vad som syns där?

Illustration av pengar formad som en pyramid och en hand lägger en peng på toppen

I drygt 20 år har Pensionsmyndigheten skickat ut det orange kuvertet till svenska pensionssparare. Där ser du hur mycket du tjänat in till din allmänna pension. Viktigt att tänka på är att de allra flesta som jobbar dessutom har tjänstepension – och den syns alltså inte i det orange kuvertet.

Pension - så fungerar pensionssystemet

Chansen är stor att du har tjänstepension hos AMF

Tjänstepensionen betalas in av din arbetsgivare och kommer för många att stå för ungefär en tredjedel av den totala pensionen. Du som haft flera olika arbetsgivare kan ha din tjänstepensionssparande hos flera bolag – och kan därför få till exempel årsbesked från flera olika ställen. 

AMF är en av Sveriges största pensionsförvaltare. Vi förvaltar tjänstepensionen för över 4 miljoner kunder, och chansen att du har din tjänstepension hos oss är därför ganska stor. Enklaste sättet att kolla om du är kund är att logga in på amf.se.

Och vill du snabbt få en samlad bild av hela din pension så kan du logga in på minPension.se. Här ser du den allmänna pensionen (från staten), ditt tjänstepensionssparande (från arbetsgivaren) och eventuellt privat pensionssparande.

Text: Redaktionen
amfredaktionen@amf.se