Kvinna.

Tjänstepension från jobbet

Har du tjänstepension? Det är ju toppen! Ungefär nio av tio anställda i Sverige har tjänstepension så chansen är stor att du är en av dem. Tjänstepension finns på alla arbetsplatser med kollektivavtal och det innebär att arbetsgivaren sätter av pengar för din pension.

Så håller du koll på ditt sparande

Om du är osäker på om du har tjänstepension eller inte, kolla med din arbetsgivare eller facket. Om du vet att du har tjänstepension är det bara att gratulera, i så fall har du denna extra pension som läggs ovanpå summan i det orangea kuvertet, så att du får lite mer pengar i plånboken som pensionär.

Vill du bestämma var pengarna ska placeras kan du göra det. Men det går också bra att låta bli, då placeras de automatiskt hos ett utvalt bolag – om du är privatanställd arbetare är det AMFs traditionella försäkring som gäller. Här får du hög avkastning, låga avgifter och all vinst går tillbaka till kunderna, utan att du behöver lyfta ett finger. Bra va?

Logga gärna in på dina personliga sidor hos AMF och följ hur ditt sparande utvecklas. När pensionen närmar sig kan du göra prognoser och bestämma om du vill ta ut din pension tidigare eller skjuta upp den. På Dina sidor hittar du även försäkringsbesked och de villkor och avgifter som gäller för just din försäkring.