Illustration pengar.

Så fungerar pensionssystemet

Din pension kommer från flera olika håll. Du får allmän pension från staten och tjänstepension från jobbet och kan själv lägga till ett privat sparande.

Allmän pension från staten

Den allmänna pensionen är den del av pensionen du tjänar in när du jobbar, studerar eller är hemma med små barn. Pensionen baseras på din livsinkomst och beror på flera saker – hur länge du arbetar, hur mycket du tjänar och hur det går för dina premiepensionsfonder och för Sveriges ekonomi.

I det orange kuvertet ser du hur mycket du hittills tjänat in till din allmänna pension.

Inkomstpension

Inkomstpensionen är den största delen av den allmänna pensionen.

Premiepension

Premiepensionen är en mindre del av den allmänna pensionen, som du får placera själv i fonder.

Är du född 1953 eller tidigare beräknas pensionen delvis efter regler i det gamla pensionssystemet med ATP och folkpension.

Pensionsmyndigheten har hand om den allmänna pensionen

Garantipension

Garantipensionen är ett grundskydd i den allmänna pensionen som är till för dig som haft liten eller ingen arbetsinkomst under livet. 

Läs mer om garantipension på pensionsmyndigheten.se.


Tjänstepension från jobbet

När du jobbar på en arbetsplats som har kollektivavtal betalar din arbetsgivare in pengar till din tjänstepension. Om du har jobbat inom olika avtalsområden kan du ha mer än en tjänstepension. Logga in hos minpension.se för att få överblick

Olika avtal för tjänstepensionen

Här kan du läsa mer om de olika tjänstepensionerna:

  • Avtalspension SAF-LO – för dig som är arbetare på privat företag.
  • KAP-KL och AKAP-KL – för dig som jobbar i kommun eller region.
  • PA 16 – för dig som är statligt anställd.
  • ITP – för dig som är tjänsteman på privat företag.

Eget pensionssparande

Det är bra att själv spara för att ha en buffert när du går i pension och det finns många olika sätt att spara på.

Läs gärna om olika alternativ för eget pensionssparande hos Konsumenterna.se


minPension

minPension är en webbplats som ger dig en samlad bild av hela ditt pensionssparande – alltså den allmänna pensionen, tjänstepensionen och ditt privata pensionssparande. minPension har samlat ihop nästan allt pensionssparande i Sverige och dina uppgifter uppdateras med jämna mellanrum. Det här gör att du enkelt kan ta fram prognoser för din egen pension.

Till minPension


Pensionsmyndigheten

Pensionsmyndigheten har hand om och betalar ut den allmänna pensionen. Varje år görs beräkningar på hur inkomstpensionen utvecklas och vilken pension pensionärerna kan räkna med nästa år. Det är Pensionsmyndigheten som varje år skickar ut det orange kuvertet, där du som fortfarande arbetar kan se en prognos för hur stor din pension kan bli. Du kan också göra egna prognoser för att se hur din pension förändras om du till exempel väljer olika pensionsåldrar.

Om du har nära till pensionen kan du anmäla dig till pensionsträffar som arrangeras över hela landet. Sedan är det hos Pensionsmyndigheten du ansöker om uttag av den allmänna pensionen och om eventuellt bostadsbidrag.

Till Pensionsmyndigheten


Pensionsguiden

Pensionsguiden är en del av webbplatsen Konsumenternas.se där du som privatperson får oberoende fakta och vägledning inom bank-, finans- och försäkringsområdet.

I Pensionsguiden får du information om din kollektivavtalade tjänstepension. Du kan jämföra olika pensionsbolag och se vad du betalar i avgifter, vad det kostar att flytta pensionskapitalet och om försäkringen ändras innan utbetalning. Du ser även om du har en garanti, vad efterlevandeskydd kostar och vad som händer om du inte gör några val alls.

Till Pensionsguiden