Nu gör vi den traditionella försäkringen ännu tryggare

Under 2023 höjer vi garantin i den traditionella försäkringen. Här berättar vår chefsaktuarie Roland Kristen varför vi gör det och vad det innebär för din pension.

 

Roland Kristen, Chefsaktuarie AMF
Roland Kristen är Chefsaktuarie på AMF.

Traditionell försäkring är det vanligaste sättet att spara till pensionen. Det kan vara tryggt att veta att den har en garanti, det vill säga ett lägsta belopp som vi lovar att betala ut till dig varje månad.

Nu höjer AMF garantin i den traditionella försäkringen. Roland Kristen jobbar som chefsaktuarie på AMF. Han är försäkringsmatematiker och ansvarar för att räkna fram bland annat vilka garantier vi ställer ut.

Varför höjer ni garantin?

– För att det ska bli bättre för dig som är kund hos oss. Vi jobbar hela tiden med att utveckla och förbättra så att du ska få en så trygg och bra pension som möjligt. Nu när räntorna gått upp har vi utrymme att höja garantin. Garantin innebär en extra trygghet och det känns väldigt bra att vi kan stärka den tryggheten just nu när det är oroligt i världen på flera sätt.

Hur mycket höjs garantin och vad betyder det för mig?

– Vi höjer garantin från 85 till 100 procent. Det innebär att när din arbetsgivare betalar in till din tjänstepension kommer vi att använda hela inbetalningen, 100 procent, när vi beräknar det garanterade pensionsbeloppet. Tidigare använde vi 85 procent. Höjningen gäller även dig som väljer att flytta din pension till en traditionell försäkring hos oss förutsatt att du har mer än 5 år kvar till avtalad pensionsålder. Har du mindre än 5 år kvar till avtalad pensionsålder gäller istället 75 procent.

Hur stor är höjningen i kronor?

– Att gå från 85 till 100 procent innebär en höjning på 18 procent. Ett enkelt exempel, om vi idag räknar ut att det garanterade beloppet efter en inbetalning blir 100 kronor så kommer det efter ändringen bli 118 kronor.

För vilka höjs garantin?

– Den 1 maj 2023 införs höjningen för kunder inom SAF-LO (privatanställda arbetare), PA16 (statligt anställda) och AKAP-KR (anställda inom kommun och region), och för AMF Tjänstepension (individuell tjänstepension). Den 1 oktober 2023 införs det även för ITP (privatanställda tjänstemän). Det är viktigt för oss att alla får samma fina villkor i sin försäkring. Den höjda garantin gäller på både premier och på inflyttat kapital.

Påverkar den höjda garantin avkastningen framåt?

– Nej. AMF har en mycket stark finansiell ställning. Den här höjningen kommer därför inte påverka vår möjlighet att investera på det sätt som behövs för att din pension ska kunna växa på ett bra sätt.

Varför är den traditionella försäkringen ett bra sparande?

– Den passar de flesta och framför allt dig som vill ha ett långsiktigt sparande med bra riskspridning, utan att själv engagera dig. Vi sköter helt enkelt förvaltningen åt dig, dessutom till en låg avgift och med en garanti i botten! Garantin är en basplatta och innebär en extra trygghet, och det känns väldigt bra att vi kan stärka den tryggheten, särskilt med tanke på den oroliga omvärld vi befinner oss i.

– Man ska komma ihåg att de flesta av våra kunder faktiskt får utbetalningar som är betydligt större än just garantin. Att pensionsbeloppen ofta blir högre än det garanterade beloppet beror helt enkelt på att vi lyckats bättre med kapitalförvaltningen än den garantiränta vi räknat med. Sen drivs AMF dessutom enligt ömsesidiga principer vilket betyder att all vår vinst går tillbaka till dig som är kund hos oss.

 

Text: Redaktionen
amfredaktionen@amf.se