Jobbar du inom kommun eller region? Då kan du välja AMF för din tjänstepension!

Jobbar du inom kommun, region eller ett kommunalt bolag? Du kanske är lärare, läkare, brandman eller jobbar som tjänsteman. Då har du ett kollektivavtal med tjänstepension. Det betyder att en del av din lön automatiskt sätts av till din framtid. Pengarna investeras och växer över tid, så att du får mer den dag du går i pension.

Man och kvinna som står vid en cykel.

I ditt jobb är du med och skapar samhällsnytta och livskvalitet för många människor. Precis det gör vi också. Vi förvaltar tjänstepensionen åt cirka 4 miljoner människor och det är ett stort ansvar. Vi investerar i välskötta företag som drivs ansvarsfullt och långsiktigt och som är väl rustade för framtiden. Kloka och bra investeringar betyder mer pension till dig den dag slutar jobba. 

Läs mer om hur du  flyttar till AMF.

Medvetet hållbarhetsarbete

Företag som AMF investerar i har ett medvetet hållbarhetsarbete, eller en tydlig strategi att förbättra sig inom hållbarhet. Pensioner är ett långsiktigt sparande och när vi investerar i svenska företag är det i princip alltid långsiktigt. Det fina är att hållbarhet och avkastning går hand i hand. Företag som tar ansvar i klimatfrågan och har schyssta villkor för sina medarbetare är i regel bättre investeringar över tid eftersom de kan stå starka i framtiden.

Tack vare att vi är en så stor investerare har vi kraft och möjlighet att påverka utvecklingen av både bolag och hela samhället i stort. Också det är ett enormt ansvar.

All vinst till kunderna

AMF drivs enligt ömsesidiga principer, vilket betyder att all vinst går tillbaka till dig som är kund hos oss. Ömsesidigheten innebär att vi alltid sätter kundernas intresse först. När andra talar om aktieägarvärde betonar vi vikten av kundnytta. Våra ägare kräver ingen del av vinsten, men de kräver att vi alltid driver verksamheten kostnadseffektivt så att vi kan ha låga avgifter.

Så här gör du för att välja AMF

1. Välj ett sparande som passar dig

Det finns två sätt att spara till tjänstepensionen.

  • En traditionell försäkring har lägst risk och du är garanterad en viss pension. Det är våra experter som placerar pengarna och du kan tänka på annat.
  • I en fondförsäkring kan du själv välja hur din pension placeras. Det kan innebära att dina pensionspengar växer snabbare, men du riskerar samtidigt att värdet går ner. I en fondförsäkring har du inget garantibelopp.

Din försäkring tecknas alltid med återbetalningsskydd. Om du inte vill ha återbetalningsskydd behöver du kontakta oss på AMF eller logga in och ta bort det.  

2. Logga in på din valcentral

För dig som är kommun- eller regionanställd (avtalsområde KAP-KL och AKAP-KL) finns två valcentraler. Det spelar ingen roll om du inte vet vilken av dem du tillhör, du kommer automatiskt skickas vidare till rätt valcentral när du loggar in med BankID. 

Välj AMF på Valcentralen
Välj AMF på Pensionsvalet

3. Klart!

Det var allt! Det är svårt att säga exakt hur snabbt ditt val syns när du loggar in hos oss på AMF. När det väl är färdigt ser du det på Mina sidor.

Text: Redaktionen
amfredaktionen@amf.se