Här växer din pension: I transformationen hos Volvo Cars

En bil från Volvo kan betraktas som något av det svenskaste som finns. Alltid med ett fokus på säkerhet men nu också på en utvecklingsresa mot att ställa om till en elektrifierad framtid. Volvo Cars börsnoterades 2021 och är ett av många bolag som investeras i genom vår traditionella försäkring. Vi har träffat Björn Annwall som är vice VD och kommersiell chef på Volvo Cars.

När våra bilar ska drivas av annat än fossila bränslen ställer det nya krav på biltillverkarna. Att kunna ställa om utvecklingen, tillverkningen och försäljningen är nödvändigt av många skäl. Volvo Cars befinner sig på en transformationsresa mot att bli ett helt elektriskt elbilsföretag 2030 och har ett tydligt mål om att också bredda sin kundgrupp för att kunna växa och öka lönsamheten. Genom att också erbjuda försäljning genom digitala kanaler kapas och integreras kundresan med fysiska återförsäljare.

Bolaget är en investering i AMFs traditionella försäkring som de senaste 15 åren har växt med i snitt 7,1 procent per år*. Med 24 000 anställda i Sverige är Volvo Cars en av landets största arbetsgivare. Globalt sysselsätter bolaget 43 000 personer på heltid och bilarna säljs i cirka 100 länder.

- Du som kör en Volvo ska kunna ha möjligheten att röra dig fritt på ett personligt, säkert och hållbart sätt. Vår strategi är därför starkt driven av att bli ett helelektriskt bilvarumärke. Idag har vi elektrifierade versioner av alla våra bilmodeller och planen är att ha nått vårt mål om att vara ett helelektriskt elbilsföretag 2030, säger Björn Annwall.

Björn Annwall
Planen är att ha nått vårt mål om att vara ett helelektriskt elbilsföretag 2030

Utvecklingen handlar inte bara om elektrifiering, även säkerhet är en viktig fråga för Volvo Cars.

- Säkerhet är en del av vårt ursprung, DNA och ryggraden i vårt företag och vi har varit ledande på området under flera decennier. Just nu fokuserar vi på att bygga funktioner som tar passiv- och aktiv säkerhet till nästa nivå. En viktig milstolpe var den globala lanseringen av helt elektriska Volvo EX90 i Stockholm förra året. Det är den säkraste Volvobilen som någonsin byggts. Tekniken i den kan exempelvis upptäcka fotgängare på upp till 250 meters avstånd och är inte beroende av ljus som en kamera är, vilket innebär att bilen har koll åt dig i både dagsljus och mörker, säger Björn Annwall.

AI som ett stöd för att förbättra upplevelsen för kunden finns också på agendan.

- Mjukvaruutveckling, ständig uppkoppling och AI är teknikområden som kontinuerligt blir en allt större del av bilens funktionalitet. Alla biltillverkare har stort fokus på dessa områden och här finns möjligheter att leverera funktioner som förbättrar och förenklar våra kunders bilanvändning, säger Björn Annwall.

Fokus på att bli ett hållbart företag

Björn berättar att kunder allt oftare efterfrågar produkter som är hållbara i alla aspekter: ekonomi, miljö och materialval, men också när det gäller villkoren för de som arbetar i alla led med att ta fram produkten.

- Genom att minska utsläppen i hela vår värdekedja strävar vi efter att bli nettonoll senast 2040. Vi vill även maximera resurseffektiviteten för våra bilar, dess komponenter samt material, och har som ambition att bli ett cirkulärt företag. Vårt fokus ligger främst på att eliminera avfall, återanvända delar samt öka användningen av återvunnet material, säger Björn Annwall och fortsätter.

- För oss är det också viktigt att vi bedriver en etisk och ansvarsfull affärsverksamhet, och vår ambition är att vara ledande inom området. Det betyder att vi ska göra det rätta, vilket omfattar allt från hur vi gör affärer och beter oss som medarbetare till hur vi behandlar vår personal och vilka förväntningar vi ställer på våra affärspartners. Vi vill vara en kraft som verkar för det goda och som har en positiv inverkan på samhället.

Anders Oscarsson
Volvo Cars är ett av Sveriges viktigaste industriföretag och en stor arbetsgivare, inte minst bland våra kärnkunder

En del av AMFs traditionella försäkring

När Volvo Cars börsnoterades i oktober 2021 blev AMF största minoritetsägaren i Sverige. Anders Oscarsson är aktiechef och ägaransvarig på AMF.

- Vi tror att investeringen i Volvo Cars är en bra och långsiktig affär för våra sparare. Bolaget är ett av Sveriges viktigaste industriföretag och en stor arbetsgivare, inte minst bland våra kärnkunder, de privatanställda arbetarna, säger Anders Oscarsson.

- Att vi har en stark institutionell ägarbas, som har ett långsiktigt fokus och stöttar är alltid fördelaktigt, och kanske extra viktigt när vi nu går igenom en transformation. AMFs förståelse för den strategiska omvandlingen som hela industrin går igenom och Volvo Cars ambitioner och mål blir en trygghet för oss, i synnerhet nu när vi är inne i en intensiv fas av investeringar, avslutar Björn Annwall.

* Genomsnittlig årlig totalavkastning för perioden 2008-10-01 - 2023-09-30

Text: Redaktionen
amfredaktionen@amf.se