För dig som gillar att vara aktiv

Att alla gillar olika är väl känt, och när det kommer till pensionen finns det flera möjligheter att välja det som passar en bäst. För dig som själv vill bestämma hur din tjänstepension placeras finns AMFs fondförsäkring. Vår pensionsekonom Dan Adolphson Björck berättar hur den funkar och vem den passar för.

Viktigt att veta om fondsparande: historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning och fondandelar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. En fond med risknivå 5–7 enligt fondens faktablad kan minska/öka kraftigt i värde till följd av fondens sammansättning och förvaltningsmetodik. Läs fondernas faktablad och informationsbroschyr för mer information.

Två kvinnor som går på en äng.

Det finns olika sätt att spara till tjänstepensionen- de pengar som din arbetsgivare betalar in placeras i en försäkring som blir en del av din totala pension när du slutar arbeta. Traditionell försäkring heter den vanligaste sparformen men för den som själv vill välja hur pengarna placeras finns något som kallas fondförsäkring.

För vem passar en fondförsäkring?

- Det passar den som är intresserad av att påverka hur pensionspengarna placeras. I en fondförsäkring väljer man själv vilka fonder man vill spara i och vilken risknivå man vill ligga på. Det kräver lite mer engagemang och man bör se över sina fondval med jämna mellanrum. Fondförsäkring har ingen garanti och innebär en högre risk än traditionell försäkring men kan å andra sidan ge en högre avkastning, berättar Dan Adolphson Björck.

Vad kan man välja för fonder?

- Är man kund hos oss finns AMF Fonders egna fonder med låga avgifter, anpassade för ett långsiktigt sparande samt ett urval av externa fonder som förvaltas av andra bolag. Hos konsumenternas.se kan man få oberoende vägledning om vad som är viktigt att tänka på när man väljer fonder, säger Dan Adolphson Björck.

Kan man ha en fondförsäkring utan att bestämma själv?

- Ja, när du väljer AMFs fondförsäkring så placeras dina pengar automatiskt i AMF Generationsportfölj. I den anpassas risken utifrån din ålder, när du är under 55 år har du större andel aktiefonder och därefter flyttas kapitalet successivt till en räntefond som bedöms ha lägre risknivå. För dig som vill ha en fond som anpassar sig efter din ålder är AMF Generationsfond ett alternativ, säger Dan Adolphson Björck.

Läs mer om fondförsäkring.

Logga in och se efter vilka fonder du själv har i din tjänstepension

Du kan också enkelt göra nya fondval om du vill.

Logga in

Låter fondförsäkring inte som något för dig? Det gör inget och du kan vara lugn, om du själv inte aktivt väljer att placera ditt sparande i en fondförsäkring hamnar den automatiskt i en traditionell försäkring där AMFs förvaltare ansvarar för dina placeringar och investerar det för att växa.

Text: Redaktionen
amfredaktionen@amf.se