De vanligaste frågorna om din pension – vi har svaren!

Har du bra koll på din pension? Vi på AMF har över 4 miljoner kunder och får varje dag mängder av frågor om hur pensionen funkar. Här är 8 av de vanligaste!

Sverigekarta med pengamynt

Hur ser jag hur mycket pension jag kommer att få?

På minPension.se kan du få en överblick över din hittills intjänade pension. Här ser du både din allmänna pension (den som kommer från staten) och din tjänstepension (som betalats in av nuvarande och tidigare arbetsgivare). Här kan du även göra en prognos över hur stor din framtida pension blir, och testa hur det skulle bli om du till exempel går tidigare eller senare i pension. Om du, liksom över 4 miljoner andra svenskar, har din tjänstepension hos oss på AMF så kan du även logga in på amf.se för att se hur mycket du har hos oss.

I det orange kuvertet får jag en prognos över min pension. Om jag inte är nöjd – vad kan jag göra för att påverka den?

Till att börja med så visar det orange kuvertet bara pensionen från staten. De flesta har också tjänstepension, och vissa sparar privat. För att få den totala bilden av din pension, gå in på minPension.se.

De siffror du ser i det orange kuvertet är alltså en prognos för din allmänna pension. Där ingår också premiepensionen (PPM). Prognosen är ett antagande om ett ungefärligt framtida belopp och bygger på att din inkomst fortsätter att ligga på samma nivå som beräkningen baseras på.

Ju tidigare i livet du ser över din pension, desto större möjlighet har du att påverka den. Hur stor den blir beror på din livsinkomst – ju fler år du arbetar och ju högre lön du har, desto större blir din pension. Alla avbrott i arbetslivet, som tjänstledighet, föräldraledighet, deltidsarbete eller om du jobbar svart påverkar din pension. Ett längre arbetsliv, på heltid eller deltid, leder till en högre pension i de flesta fall. Om du har möjlighet kan du förstås också spara lite själv.

Här kan du läsa mer om det orange kuvertet och hur de olika delarna av pensionen hänger ihop.

Jag har hört att ni på AMF investerar pensionskapitalet på börsen. Vad händer om börsen dyker precis när jag ska börja ta ut min pension?

Om du har traditionell försäkring, vilket 90 procent av våra kunder har, så finns det en garanti som innebär att du är lovad ett lägsta utbetalningsbelopp varje månad när det är dags att ta ut pensionen, oavsett hur börsen går.

I vår traditionella försäkring investerar vi i aktier men också i mycket annat: räntebärande papper, fastigheter och alternativa tillgångar som skog, vindkraft och infrastruktur – för att ge en bra avkastning över många år, och för att balansera risken för upp- och nedgångar på till exempel börsen. Och om man tittar tillbaka så har de allra flesta fått betydligt mer i pension än de garanterade beloppen.

Fem år innan din pension ska börja betalas ut minskas dessutom risken genom att andelen aktier successivt blir lägre och det garanterade beloppet ökar fram tills att du går i pension (förutsatt att överskottet – den del av pensionskapitalet som överstiger garantivärdet – är tillräckligt stort). När du väl går i pension och får utbetalningar från oss räknar vi fram ditt månadsbelopp varje nytt kalenderår utifrån hur avkastningen på tillgångarna i den traditionella försäkringen blev föregående år.

Vad är viktigast att tänka på när det gäller pensionen?

Det absolut viktigaste, som du ofta själv kan påverka, är att jobba så länge du kan och att kolla att din arbetsgivare betalar in tjänstepension. Det är faktiskt så att de flesta (nio av tio) som arbetar har tjänstepension. Den är viktig, eftersom den kommer att stå för ungefär en tredjedel av den totala pensionen. Fråga din arbetsgivare hur det ser ut för dig.

Måste jag själv välja fonder för min tjänstepension?

Nej, inte om du har en traditionell försäkring. Det är det absolut vanligaste sättet att spara till tjänstepensionen. I ett sådant sparande är det experter som förvaltar pengarna genom att investera dem i många olika typer av tillgångar (exempelvis aktier och räntor) som ska ge en bra avkastning på lång sikt. I en traditionell försäkring har du alltid ett garanterat pensionsbelopp, så att du vet vad vi minst kommer att betala ut till dig varje månad när du går i pension. Om avkastningen varit bra och pensionskapitalet på din traditionella försäkring är större än vad som behövs för att täcka de garanterade beloppen får du mer. På så sätt kan ditt sparande öka i värde på ett tryggt sätt. 

Jag läste någonstans att ni har låga avgifter. Innebär det att jag som sparare får mer tjänstepension?

Ja, låga avgifter gör att det finns mer pengar kvar som kan växa till din pension. Det stämmer att AMF har några av marknadens lägsta avgifter. Inom Avtalspension SAF-LO har vi de absolut lägsta avgifterna. Låga avgifter är extra viktigt vid ett långsiktigt sparande som pensioner. Jämför avgifter hos konsumenternas.se

Jag känner mig så okunnig när det gäller pensionen och vet inte var jag ska börja. Har ni några tips?

Börja med att logga in på minPension.se. Det är en webbplats som ger dig en bild av hela pensionen – både den allmänna (från staten), tjänstepensionen (från olika arbetsgivare) samt eventuellt privat pensionssparande.

Vill du lära dig mer om pensionssystemet finns bra information på Pensionsmyndighetens webbplats. På avtalat.se finns bra information om hur tjänstepensionen fungerar för dig som är privatanställd arbetare eller tjänsteman.

Är du kund hos AMF kan du logga in på amf.se för mer information om ditt tjänstepensionssparande hos oss. Och har du fler frågor är du välkommen att ringa vår kundservice på 0771-696 329.

Jag orkar inte engagera mig i pensionen men är orolig för att det kommer att drabba mig längre fram. Vad ska jag göra?

Arbetar du och har en arbetsgivare som betalar in tjänstepension till dig? Då har du en bra grund eftersom det är yrkeslivet som bygger din pension. Om du inte har gjort några val för din tjänstepension så har du antagligen en traditionell försäkring och då behöver du inte tänka på hur pensionen är placerad eftersom pensionsbolaget sköter förvaltningen. Har du däremot en fondförsäkring bör du se över dina fondval emellanåt. Logga in på minPension.se och gör en prognos för hur det kan se ut i framtiden. Du kan även logga in på amf.se om du är kund hos oss, och se hur din tjänstepension hos AMF utvecklar sig.

Du har rätt till en bra och pålitlig pension, oavsett om du är aktiv och intresserad eller om du inte vill göra något själv. Vi arbetar för att du ska få en så trygg och enkel tjänstepension som möjligt och har du en traditionell försäkring så sköter vi förvaltningen åt dig. AMFs ägare kräver heller ingen del av den vinst vi gör utan allt överskott går tillbaka till dig som är kund hos oss.

Är du kund hos oss? Logga in på Mina sidor och kolla själv!

Text: Redaktionen
amfredaktionen@amf.se