Tre frågor och svar om pensionen – för dig som är i 30-årsåldern

Grafik med 30 i siffror

Nu har du antagligen hunnit jobba några år och kanske har du börjat fundera lite mer kring hur du vill att framtiden ska se ut när du är äldre. Här är tre vanliga frågor – och svaren på dem.

1. Hur stor roll spelar det egentligen var mitt pensionssparande ligger?

När man sparar till pensionen är det extra viktigt att välja ett bolag med låga avgifter, eftersom pengarna ska växa under många år. Men det kan vara lätt att lockas av andra saker, till exempel lägre bolåneränta.

– När man tar bolån är det många banker som vill att man ska ha hela sitt sparande hos dem. Då är det lätt hänt att du flyttar ditt pensionssparande dit, mot att du får en något lägre ränta. Det kan dock tyvärr bli dyrare i längden, säger Jann Wiebols, expert på pensioner hos AMF.

Han tipsar om den oberoende jämförelsetjänsten konsumenternas.se där du kan jämföra olika alternativ och se hur ett eventuellt byte skulle påverka dina avgifter, och därmed din pension.

För AMF är låga avgifter en självklarhet då det innebär mer pengar till din pension. 

– Många av de som är i 30-årsåldern i dag kommer att ha miljonbelopp sparat till sin tjänstepension när de ska sluta jobba, och då får avgifterna en stor betydelse, säger Jann Wiebols.

2. Vad kan jag göra för att skydda familjen om någonting skulle hända mig?

– Så fort du har någon som kan tänkas behöva dina pengar om du dör, till exempel barn eller partner, bör du fundera på om du ska ha ett återbetalningsskydd, säger Jann Wiebols.

Ett återbetalningsskydd innebär att de pengar du samlat ihop hittills till din tjänstepension går till din familj om du skulle avlida. Här kan du läsa mer om återbetalningsskydd.

– Du betalar inte en särskild avgift för återbetalningsskyddet, men det kostar ändå genom att du inte får så kallade arvsvinster. Det är pengar från andra som dött och inte hade återbetalningsskydd för sin pension. I den här åldern är det lyckligtvis inte särskilt många som dör, så i unga år är det här skyddet billigt, säger Jann Wiebols.

Har du din tjänstepension hos AMF kan du enkelt logga in på Dina sidor och se om du har återbetalningsskydd för din tjänstepension.

3. Hur mycket påverkas min pension om jag jobbar deltid?

I den här åldern får många barn, och ibland kan deltid vara en förutsättning för att få livspusslet att gå ihop. Man bör dock vara medveten om att deltid påverkar hur mycket som sätts av till pensionen.

Tjänar du under 45 833 kronor i månaden (2021 års belopp) efter att du gått ned i tid så påverkas den allmänna pensionen. Hur tjänstepensionen påverkas beror dock på vilket avtal du tillhör – fråga på ditt jobb hur deltid påverkar din tjänstepensionsplan.

– Lever man i en relation, och bara en jobbar deltid, kan man fundera på att den som jobbar heltid för över årets intjänade premiepension till sin partner. Den som har hög lön kan även överväga att löneväxla för att kompensera bortfallet av tjänstepension och allmän pension, säger Jann Wiebols.

När man får barn får man också en viss kompensation från staten under de fyra första åren. Då får föräldern som tjänar minst under året en extra pensionsavsättning till den allmänna pensionen. Det sker helt automatiskt.

Text: Redaktionen
amfredaktionen@amf.se