Tips för 90-talister

Pensionen är såklart långt borta för dig som är född på 90-talet - men det finns några saker som du kan tänka på redan nu, som ökar chanserna för en bra pension i framtiden. Här är våra bästa tips!

Viktigt att veta om fondsparande: historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning och fondandelar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. En fond med risknivå 5–7 enligt fondens faktablad kan minska/öka kraftigt i värde till följd av fondens sammansättning och förvaltningsmetodik. Läs fondernas faktablad och informationsbroschyr för mer information.

Man i 20-årsåldern som står vid en fruktdisk

Se till att du får tjänstepension

Tjänstepension är pension som du får från ditt jobb. Den kommer att utgöra en stor del av din framtida pension, kanske en tredjedel eller ännu mer. Nio av tio svenskar har tjänstepension, men om du är en av dem som inte får det är det viktigt att väga in det när du jämför löner och andra villkor. 

Om du har ett jobb med kollektivavtal är reglerna för tjänstepensionen tydliga. Då vet du att du får tjänstepension, hur mycket som avsätts varje månad och vem som tar hand om pengarna. Om du däremot inte har kollektivavtal behöver du själv kolla upp vad som gäller. Det enklaste är att prata direkt med din arbetsgivare. AMF har över 4 miljoner kunder i alla åldrar, kanske är du kund hos oss utan att du vet om det? Kolla om du är kund genom att prova att logga in

Jobba heltid och jämför din lön

Din pension avgörs till stor del av hur mycket du tjänat i livet. Därför är det bra om du kan jobba heltid så mycket som möjligt. Har du barn eller studerar kan deltidsarbete vara nödvändigt för att få ihop livspusslet, men du bör kolla upp hur det påverkar din pension, särskilt om du jobbar deltid under många år.

Det är också bra att försöka se till att du har en lön som är i linje med dina kollegors och att ha koll på vad andra med din erfarenhet och dina arbetsuppgifter tjänar. Många fackförbund har lönestatistik som ger en bra bild.

pensionsmyndigheten.se kan du läsa mer om vad som påverkar din pension.

Skaffa sparvana

Om du har tjänstepension har du en bra grundplatta men det är alltid bra att spara lite extra om man kan. Det är också klokt att vänja sig vid att spara lite varje månad. Du kan sätta upp ett automatiskt sparande, till exempel för resor, boende eller pension. Många för över pengar till ett månadssparande direkt efter att lönen kommit och vänjer sig vid att spara utan att det märks så mycket i plånboken.

Om du vill att pengarna ska kunna växa kan du välja att spara i fonder. Kom ihåg att kolla avgifterna på fondsparandet. Höga avgifter kan bli väldigt mycket pengar på sikt och då blir det mindre pengar kvar till dig. Tänk också på att fonder kan både öka och minska i värde.

AMF har fjorton med olika inriktnng och risknivå, och alla har låga avgifter. Läs mer om våra fonder här.

Text: Redaktionen
amfredaktionen@amf.se