Fyra snabba tips för din premiepension

Hur kan man tänka om man vill placera sina PPM-pengar? När man väljer fonder bör man tänka på några saker.

Björn Lind, förvaltare AMFAMF Redaktionen har talat med Björn Lind som förvaltar AMF Balansfond som är en av de största premiepensionsfonderna. AMF Balansfond investerar i svenska och utländska aktier samt i svenska räntebärande papper.

1. Ta reda på vilka fonder du har idag

Logga in på pensionsmyndigheten.se och kolla vad du har idag. Det är enkelt med BankID.


2. Välj fonder med låga avgifter – det gör skillnad!

Avgifterna spelar stor roll för hur stor din pension blir i slutändan. Höga avgifter minskar din pension. Till och med en relativt låg avgift på 0,40 procent minskar din pension med 11 procent om spartiden är 30 år. AMFs fonder kostar mellan 0,07 och 0,14 procent. (Källa: Pensionsmyndigheten).

Det är alltid bra att ha koll på avgifterna. Om du vill byta fonder är det klokt att kontrollera att de fonder du väljer inte har för höga avgfter och/eller en annan risknivå än den du vill ha.


3. Välj vilken risknivå du vill ha

Fonder kan öka och minska i värde. Fonder med låg risk har en mer stabil värdeutveckling och fonder som har högre risk svänger mer, men har också möjlighet till högre avkastning. Rent allmänt brukar man säga att vilken risknivå man bör ha är kopplat till hur gammal man är. Den som är ung och har många år till pension kan ta lite högre risk och välja aktiefonder, medan den som är nära pension bör välja fonder med lägre risknivå. Fundera över vad som passar dig!


4. Fundera över hur engagerad du vill vara

Pensioner är ett långsiktigt sparande som du kan påverka. Du sparar till premiepensionen under hela yrkeslivet och under åren kommer börsen att gå upp och ned. Ju smalare fonder du väljer (kanske fonder med fokus på ett visst land eller bransch), desto oftare bör du engagera dig och se över ditt val. Vill du ha ett bredare placeringsunivers som investerar i både aktier och obligationer kan du välja en blandfond, till exempel AMF Balansfond. 


Vad är premiepension?

Premiepension (PPM) är den del av den allmänna pensionen från staten som du själv kan placera i någon av de fonder som är med i systemet. Varje år sätts 2,5 procent av din pensionsgrundande inkomst av till premiepensionen. Att byta PPM-fonder är gratis och du kan byta hur ofta du vill. Du kan välja maximalt fem fonder. Själva fondvalet gör du genom att logga in hos Pensionsmyndigheten.

Den andra delen som du kan bestämma över är tjänstepensionen som betalas av arbetsgivaren.

Nästan alla som arbetar får göra två pensionsval – ett för sina PPM-fonder och ett för sin tjänstepension. Du kan se alla delar i din pension och göra prognoser för framtiden genom att logga in på Min Pension.

Till Pensionsmyndigheten

 

Riskinformation om fondsparande

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fondandelar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationsbroschyr och faktablad.