Välj AMF för din premiepension (PPM)

Varje år går en del av din lön till premie­pensionen (PPM). Pengarna placeras i fonder. Våra fonder är bland de mest valda och är gjorda för ett långsiktigt sparande. Dessutom har de riktigt låga avgifter!

Så här gör du

Fyra snabba tips för din premiepension

  • Ta reda på vilka fonder du har idag.
  • Välj fonder med låga avgifter – det gör skillnad.
  • Välj vilken risknivå du vill ha.
  • Ta ställning till om du vill vara aktiv eller inte.

Läs tipsen från Björn Lind som förvaltar AMF Balansfond, en av de största premiepensionsfonderna.


Jonas Eliasson
AMFs fonder passar särskilt bra för ett långsiktigt sparande som det till pensionen. Våra fonder har höga hållbarhetsbetyg och är bland de mest populära fonderna inom premiepensionen.

Jonas Eliasson,
Vd AMF Fonder

Ett tryggare fondtorg för premiepensionen

Under våren 2019 minskar antalet fonder som erbjuds på Pensionsmyndighetens fondtorg. Totalt försvinner 269 fonder ur systemet. Bakgrunden till förändringarna är att man har velat skapa ett tryggare och mer hållbart fondtorg med färre fonder till bättre kvalitet.

Därför får cirka 630 000 sparare brev om att en eller flera av deras PPM-fonder försvinner. Den som inte gör ett nytt fondval får sina pengar placerade i antingen en annan fond, eller i det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa. Men alla, oavsett om man har fått ett brev eller inte, bör se över sin premiepension med jämna mellanrum. Du gör ditt fondval med BankID på pensionsmyndigheten.se.

Riskinformation om fondsparande

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fondandelar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationsbroschyr och faktablad.