"Jag kommer att göra Eiffeltornet i kakel"

Frida Malm jobbar som plattsättare på ett företag i Piteå. Hon är 21 år och fick jobb direkt efter att hon lämnat gymnasiets byggprogram. Nu har hon hunnit jobba i några år och ska tävla i plattsättning i Yrkes-EM i Gdansk den 5-9 september.

Frida Malm, plattsättare

Vad gör du på ditt jobb?

Jag sätter kakel och klinkers i både offentliga miljöer och privata hem. Företaget jag jobbar på finns i Piteå men vi har uppdrag även i Luleå och Skellefteå.

Hur kom det sig att du blev plattsättare?

– Jag tyckte att det verkade vara ett roligt jobb, att få arbeta med händerna och göra något som blir fint.

Hur utbildar man sig till ditt yrke?

– Det är nog bra att gå Byggprogrammet som jag gjorde. Där kan man välja inriktning i årskurs 2, och då är ett av alternativen mur- och plattsättning.

Hur ser arbetsmarknaden ut, är det lätt att få jobb?

– Det verkar vara gott om jobb här uppe i alla fall. Jag gick ut gymnasiet precis under Corona så det var lite läskigt. Men min lärare tipsade min nuvarande arbetsgivare om mig, så jag hade tur. Nu verkar det vara ganska lätt att få jobb, till exempel behöver firman jag jobbar på fler anställda.

Vad är roligast med ditt jobb?

Att det är väldigt varierande, och att man både får jobba fysiskt och tänka en hel del. Det är jättekul att få se slutprodukten, och det får man ju ganska snabbt när man kaklar ett badrum till exempel. Det är så härligt att se när resultatet blir fint.
Och så är det positivt att vi håller på att bli fler och fler tjejer i branschen, det är mycket killar nu.

Hur går det till att tävla i plattsättning i Yrkes-EM?

Man får en stor vägg och så ritningar på exakt hur det ska se ut. Till exempel ska vi göra en bild av Eiffeltornet. Vi kommer också att få mura upp en liten vägg och eventuellt gjuta golv.    

Det låter spännande! Lycka till i Gdansk!

AMF är stolt sponsor av Yrkeslandslaget


Bakom Yrkeslandslaget står Worldskills Sweden som är ett samarbete mellan Svenskt Näringsliv, LO och staten. De har i uppdrag att höja kvaliteten hos och väcka intresset för svensk yrkesutbildning.

Deltagarna i Yrkeslandslaget är en förebild för många unga och tävlingarna gör att fler upptäcker fördelarna med att gå en yrkesutbildning och skaffa ett modernt framtidsyrke.

Yrkeslandslaget vill att ungdomar ska känna sig trygga och stolta över sitt yrkesval. Ett bra yrkesliv är en förutsättning för en bra och en trygg pension. Det är därför vi på AMF sponsrar Yrkeslandslaget.

Text: Redaktionen
amfredaktionen@amf.se