Kan man flytta utan att veta om det?

Var tredje person som flyttar sin tjänstepension är omedveten om det. Och många hamnar i en sparform som de egentligen inte vill ha. Här berättar vi mer om varför det kan bli så, och vad du själv kan göra för att få bättre koll.

Dan Adolphson Björck är pensionsekonom på AMF

Skulle du byta boende utan att först titta på din nya bostad? Eller låta någon packa dina flyttkartonger utan att veta vad de innehåller? Troligen inte. Men många som flyttar sin tjänstepension vet faktiskt inte vad de byter till – och från.

– Tjänstepensioner flyttas ofta utan att man är riktigt medveten om det eller så glömmer man snabbt bort att man gjort det. Jag tror det beror på att många har dålig koll på vad de har och hur mycket pengar tjänstepensionen kan handla om, säger AMFs pensionsekonom Dan Adolphson Björck. Många kan faktiskt flytta en halv miljon eller ännu mer utan att tänka efter.

En av tre är omedvetna om flytten

Under sju års tid har AMF undersökt varför kunder flyttar sina tjänstepensioner. Årets nya siffror (december 2022) visar att mer än var tredje person som flyttat tjänstepensionen inte vet om att de har gjort det. Och fyra av tio av de tillfrågade har hamnat i en fondförsäkring trots att de föredrar traditionell försäkring.

Men hur kan det bli så? Ingen kan väl flytta min pension utan att jag vill det?

– Ofta sker pensionsflyttar i samband med att man haft kontakt med sin bank eller försäkringsbolag i något annat ärende, säger Dan Adolphson Björck. Men kanske pratar bolån och erbjuds en lägre ränta mot att tjänstepensionen flyttas. Eller så erbjuds man att flytta för att samla allt sitt sparande på ett ställe. Många hamnar då i en fondförsäkring utan garanti.

Tjänstepensionen ska du leva med i många år

Det är viktigt att inte ryckas med utan ha lite is i magen och kolla noga vad man är på väg att byta till, och från.

– Tjänstepension är ju inte vilket sparande som helst, det är ett kapital som byggs upp under lång tid och du betalar avgifter och får avkastning under väldigt många år. Därför bör man noga jämföra de olika bolagen innan man flyttar. Det kan du göra på konsumenternas.se.

Viktigt att tänka på vilken sparform som passar

Det är också viktigt att tänka på vilken sparform som passar en. De flesta har traditionell försäkring eftersom det är förvalet för alla kollektivavtal, som valts ut av fack och arbetsgivare för att det passar många.

– Traditionell försäkring är ett enkelt och tryggt sparande med låga avgifter, där pensionsbolaget sköter förvaltningen, säger Dan Adolphson Björck. Det passar för den som inte vill vara så engagerad i sin pension. Men ofta går det att få en riktigt bra avkastning ändå. Fondförsäkring, å andra sidan, passar för den som vill kunna påverka hur pensionen placeras och välja fonder själv. Då tar du oftast en större risk men har också chans till högre avkastning. 

– Det är ju ens framtida ekonomi det handlar om. Därför är det klokt att titta till sin tjänstepension ibland – vare sig man funderar på att flytta eller inte. På minPension.se kan man se vilken tjänstepension man har och hos vilka bolag.

Kolla om du har tjänstepension hos oss på AMF

Läs mer

Checklista – tänk på det här innan du flyttar din pension

Text: Redaktionen
amfredaktionen@amf.se