Här växer din pension: Med skogen hos Bergvik Skog Öst

Skogen har nog de flesta av oss en relation till, inte minst eftersom Sverige till 68 % består av skogsmark. Bergvik Skog Öst är en av landets största privata ägare av skog, mark och vatten och sedan 2019 äger vi på AMF en majoritet av bolaget. Vi har träffat Sofia Berg som är vd och Sofia Lilja som är hållbarhets- och kommunikationschef i bolaget för att prata skog och pension.

Bergvik Skog Öst äger 360 000 hektar skog, mark och vatten i 26 kommuner. På bolaget jobbar fem personer men man sysselsätter desto fler genom det skogsbruk som Billerud bedriver i skogen.

- En del i vår strategi är att engagera lokala entreprenörer för avverkning, röjning, plantering med flera aktiviteter eftersom vi är beroende av en fortsatt levande landsbygd för vår verksamhet, säger Sofia Berg.

Naturvård en viktig del

På den största delen av bolagets mark bedrivs skogsbruk men det finns även andra mål och användningsområden för markinnehavet, en stor del av marken är vikt åt naturvård.

- En del områden lämnar vi helt orörda. Det kan vara områden som är obrukade sedan tidigare eller områden med hotade arter som är beroende av att skogarna lämnas orörda. Andra områden är beroende av att det utförs naturvårdande skötsel för att gynna den biologiska mångfalden. Där kan det exempelvis finnas arter som är beroende av att vi emellanåt genomför naturvårdsbränningar, andra skogar är lövdominerade och där tar vi bort granar som annars tar över och skuggar bort lövträden säger Sofia Lilja.

Skogen är en viktig kolsänka i och med att den tar upp koldioxid när träden växer.

Att jobba för att bevara och genomföra åtgärder som ytterligare stärker den biologiska mångfalden är ett viktigt mål i sig. Dessutom finns det kopplingar mellan exempelvis ökad motståndskraft mot klimatförändringarnas negativa effekter och hur skogen ser ut.

- Skogen är en viktig kolsänka i och med att den tar upp koldioxid när träden växer. Men även skogen påverkas negativt av klimatförändringar. Exempelvis förväntas klimatet delvis bli torrare vilket kan vara negativt för träd som blir stressade av torka och lättare drabbas av sjukdomar och skadeinsekter. Det är därför viktigt att rätt trädslag planteras på rätt marker och vi arbetar även med insatser för att restaurera våtmarkerna. Då kan mer vatten hållas kvar i landskapet, vilket är positivt även för vissa växter, groddjur och fåglar som trivs i den typ av miljöer, säger Sofia Lilja.

Bergvik Skog Öst på besök hos AMF
Sofia Lilja och Sofia Berg från Bergvik Skog Öst.

Hur ser ni på marknaden där ni verkar och utmaningarna som finns?

- Det finns definitivt utmaningar inom skogsbruk. Skogens långa omloppstider gör det extra viktigt med långsiktiga och tydliga spelregler medan skogspolitiken idag tvärtom är otydlig och väldigt kortsiktig och det är problematiskt. Det är viktigt för det svenska näringslivet att vi som äger skog och mark får långsiktiga spelregler, säger Sofia Berg.

Skog är ett ämne som ofta debatteras i media och som många har starka åsikter kring. Många har dessutom en personlig relation till skog då ca 50 % av svensk skogsmark ägs av privatpersoner.

- Svenskarna har skogen nära hjärtat och det är positivt. Vi har många givande och goda dialoger med olika intressentgrupper men över lag pratar vi inte så mycket om oss själva eller skogsbruk i media. Däremot pratar vi gärna om skog och vi arbetar aktivt för att öka kunskapen och intresset för skog genom vår Facebooksida Nyfiken på skog som även finns som bok, säger Sofia Lilja.

Vi som har en verksamhetsplan på 100 år fram i tiden delar det långa perspektivet med AMF som förvaltar tjänstepensioner.

Tre viktiga fokusområden

Bolaget har tre huvudinriktningar på vårt hållbarhetsarbete: ansvarsfullt agerande, klimat och biologisk mångfald. Varför är just dessa områden fokus i ert hållbarhetsarbete?

- Förlusten av biologisk mångfald och klimatförändringar är mänsklighetens största utmaningar och därmed naturliga områden att fokusera även vårt hållbarhetsarbete på. Utöver hur vi bedriver vårt eget arbete för biologisk mångfald arbetar vi även för möjligheten för andra att finansiera ytterligare naturvård på vår mark genom så kallade biokrediter. Det gör att vi kan öka mängden naturvårdsinsatser, säger Sofia Lilja.

- Vårt tredje fokusområde ansvarsfullt agerande omfattar vårt arbete kring arbetsrätt, mänskliga rättigheter och antikorruption. Eftersom vi har många entreprenörer som arbetar på vår mark handlar mycket av arbetet om uppföljning i våra leverantörskedjor för att säkerställa att vi agerar ansvarsfullt, säger Sofia Berg.

Hur ser ni på långsiktigt ägande, går tjänstepension och skog bra ihop?

- Skog är perfekt för långsiktiga ägare. Vi som har en verksamhetsplan på 100 år fram i tiden delar det långa perspektivet med AMF som förvaltar tjänstepensioner. Skog avkastar stabilt och har en fin värdetillväxt på lång sikt. Dessutom är skogen en viktig del av svensk industritradition som vi tycker satt man ska ta med sig in i framtiden, avslutar Sofia Berg.

Tjänstepensioner och skog

När AMF investerar i skog, fastigheter och infrastruktur är det en del av vår alternativa investeringsportfölj. Skogen innebär dessutom en investering i en så kallad real tillgång, en tillgång som uppvisar en viss grad av inflationsskydd. De alternativa investeringarna görs i vår traditionella livportfölj, den som 9 av 10 av våra kunder sparar i. Den här typen av investeringar är väldigt långsiktiga och bidrar till en bredd och balans. På så sätt kan vi öka tryggheten för våra kunder.

Fakta om Bergviks Skog Öst

  • Sveriges sjätte största markägande bolag med en årlig avverkning om ca 1 miljon m3fub per år (den reella nettoprodukt man får ut).
  • Markberedning 3000 ha per år, plantering 3000 ha per år, röjning 4500 ha per år.
  • 28 vindkraftverk på marken och 2593 nyttjanderätter för täkter, jakt och fiske.
  • 2335 km skogsbilväg.
  • AMF äger 89,9 % och Billerud äger resterande 10,1 %.

Visste du att! För varje träd man avverkar måste man plantera två träd för att säkerställa tillväxten. Bergviks Skog Öst planterar ca 7 miljoner plantor/år.

Text: Redaktionen
amfredaktionen@amf.se