Finns din pension i framtidens energi?

Ja, om du har din tjänstepension i en traditionell försäkring hos oss på AMF så investeras en del av den i företag som arbetar för att ta tillvara på förnyelsebara energikällor, exempelvis vind och sol. När företagen vi investerar i utvecklas och går bra betyder det att våra kunders pensionspengar växer.

Katarina Romberg, chef alternativa investeringar AMF
Katarina Romberg är chef över alternativa investeringar.

AMF har över 4 miljoner kunder som genom sin arbetsgivare har tjänstepension sparad hos oss, av dem har 9 av 10 en traditionell försäkring. Vi förvaltar pengarna och försöker få dem att växa tryggt och stabilt så att våra kunder ska få så stor pension som möjligt. När vi investerar gör vi det i företag som har en plan för hur de ska förbättra sitt hållbarhetsarbete eller direkt i lösningar som är väl positionerade inför framtiden.

Ett exempel på det senare är hur AMF under de senaste åren har investerat i företag som utvecklar solceller och företag som tar tillvara på vindens energi genom vindkraftverk. Två förnyelsebara energikällor som kan ge el att tända våra lampor eller ladda våra mobiler.

– Eftersom vi förvaltar tjänstepensioner åt flera miljoner människor har förstås avkastningen högsta prioritet, men vi vill också vara en del av omställningen och bidra till ett hållbart samhälle något vi kan göra genom våra investeringar, säger Katarina Romberg som är chef över alternativa investeringar på AMF.

Något som är särskilt positivt är att AMFs långsiktighet och finansiella styrka gör att man kan investera i bolag utanför börsen.

– Pensioner är ett långsiktigt sparande och det är också våra investeringar. Det betyder att vi inte måste ha avkastning dag ett utan istället kan vara med och bygga bolaget. Det ger oss andra möjligheter att välja var vi investerar, avslutar Katarina Romberg.

Vad är traditionell försäkring?

Ett pensionssparande med garanti – och möjlighet till mer.
Pensionskapitalet förvaltas aktivt av våra erfarna kapitalförvaltare.
Sparandet har låg avgift och våra ägare plockar inte ut någon vinst, den går tillbaka till våra kunder. Läs mer om traditionell försäkring här.

Har du tjänstepension hos oss?  Du kan enkelt kolla det genom att testa att logga in

Text: Redaktionen
amfredaktionen@amf.se