Kundservice svarar

Våra kundservicekollegor Noa och Emma svarar på era frågor hemifrån.

I dessa tider är många oroliga. Givetvis för hälsan, men även för hur coronakrisen påverkar vår ekonomi på längre sikt. På AMF får vi många frågor om tjänstepensionen. Här svarar Emma Karell och Noa Falk på AMFs Kundservice på några av de vanligaste.

Behöver jag se över min tjänstepension?

– Har du en traditionell försäkring så tar våra kapitalförvaltare hand om placeringarna. Pengarna placeras på flera olika sätt, inte bara i aktier utan också till exempel skog, energi och fastigheter – allt för att sprida riskerna. De arbetar dagligen med att se över fördelningen mellan dessa olika investeringar.

– Den som däremot har en fondförsäkring bestämmer själv vilka fonder man sparar i. AMFs fonder lämpar sig väl för ett långsiktigt sparande, men självklart drabbas även dessa när börsen faller. Det är därför alltid en bra idé att följa utvecklingen och själv försöka sprida risken. Läs mer om olika risknivåer och hur det kan påverka ditt fondsparande.

Jag är pensionär och får pension från AMF. Kommer coronakrisen att påverka mina kommande utbetalningar?

– Det beror på, det är svårt att säga hur länge denna kris kommer att pågå. Har du pensionsutbetalning från traditionell försäkring så räknas månadsbeloppet normalt ut en gång per år. Vi räknar om beloppen vid varje årsskifte och det kan ändras beroende på hur marknaden har varit under året. Får du utbetalningar från en fondförsäkring så ändras beloppet vanligtvis varje månad, beroende på hur fonderna du har valt har utvecklats.

Bör man byta till en traditionell försäkring om man har fondförsäkring? Eller tvärtom?

– En traditionell försäkring är ett tryggt pensionssparande med garanti för dig som inte vill behöva tänka på din tjänstepension. Inom AMFs traditionella försäkring är det våra duktiga förvaltare som jobbar aktivt för att de pengar som din arbetsgivare betalar in ska växa och ge dig en högre pension.

– För dig som själv vill vara aktiv och påverka hur din pension ska placeras, så kan du ha fondförsäkring. Då väljer du själv vilka fonder i AMFs fondutbud som din tjänstepension ska placeras i. En fondförsäkring saknar garanti.

Enligt lag får vi på AMF inte ge personliga eller specifika råd om hur du bör göra. Det vi kan säga är att det alltid är klokt att följa utvecklingen noggrant, och att se till att man sprider sina risker.

Jag har blivit permitterad, hur påverkar det min tjänstepension?

– Enligt de stora kollektivavtalen beräknas tjänstepensionen utifrån bruttolönen (lön före skatt). Korttidspermittering innebär att arbetsgivaren minskar din arbetstid och du får ett visst lönebortfall. Den förlorade inkomsten (maximalt 12 procent) får du då inte tjänstepension för. Att inbetalningen till tjänstepensionen minskar under en kort tid har för de allra flesta inte så stor effekt för pensionen, eftersom din pension byggs upp under många års arbetsliv.

Har du blivit permitterad och är osäker på vad som gäller? Då rekommenderar vi dig att kolla med din arbetsgivare. Här svarar vår Trygghetsekonom Dan Adolphson Björck på fler frågor om korttidspermittering.

 

Text: Redaktionen
Uppdaterad 16 juni 2020
Publicerad 5 maj 2020
amfredaktionen@amf.se