minPension - få koll på pensionen och gör en prognos

Det enklaste sättet att få koll på hela din pension är att logga in på minPension med e-legitimation. Där kan du göra en pensionsprognos och jämföra din framtida ekonomi med den du har idag. Prognosen visar också vad skillnaden blir om du till exempel går tidigare eller senare i pension.

Pensionen kommer från flera håll

Din pension består av tre delar: allmän pension från staten, tjänstepension genom jobbet samt eget pensionssparande. På webbplatsen minPension finns hela din pension samlad, så det blir enkelt för dig att se vad du totalt tjänat in. 

Pensionen blir enklare med e-legitimation

Det är många blanketter som ska fyllas i och det är viktigt att det blir rätt så att du kan få ut din pension så som du önskar. Med e-legitimation kan du bland annat fylla i blanketterna online, se när dina utbetalningar startar och ändra eller lägga till kontouppgifter. E-legitimation gör det också enklare att identifiera dig när du till exempel har kontakt med pensionsbolag och banker. På bankid.com kan du läsa mer om hur det fungerar.

Se din prognos

Hos minPension kan du göra en prognos och se hur mycket du kommer att få i månaden. Du kan också göra om prognosen och ändra pensionsåldern och utbetalningens längd. Det gör att du kan se vad skillnaden blir om du går tidigare eller senare i pension samt hur månadsbeloppet påverkas av utbetalningstiden.

För att få mer exakta månadsbelopp (pensionsprognosen är en preliminär beräkning) behöver du vända dig till Pensionsmyndigheten samt de pensionsbolag och banker som förvaltar din pension.

Kom ihåg!

Du som får en låg pension kan ha rätt till bostadstillägg via Pensionsmyndigheten. Här kan du räkna och ansöka om bostadstillägget.