Spara i fonder – så här gör du
Det är ganska enkelt att spara i fonder, men det finns några saker som är bra att fundera igenom innan du sätter igång. Här får du tips!
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fondandelar kan gå både upp och ner i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Läs fondernas faktablad och informationsbroschyr för mer information.
Månadsspara för att sprida risken
Att spara varje månad genom att pengar dras automatiskt från lönekontot till ett fondsparande kan vara smart. Dels blir det av – du blir inte lika frestad att använda pengarna till annat – dels minskar risken att du köper fonder för ett större belopp vid fel tillfälle. Du får helt enkelt en bättre riskspridning om du sparar löpande i fonder.
Så här mycket (eller lite) kan du spara
Har du inte fondsparat tidigare vill du kanske starta med ett mindre belopp – att spara några hundralappar varje månad kan vara ett bra sätt att komma igång. Många sparexperter menar att man ska försöka spara ungefär 10 procent av lönen efter skatt, men hur mycket som passar dig väljer du förstås själv. Det viktigaste är att du sparar något.
Först buffert – sedan fonder
Om du inte redan har ett buffertsparande ska du först satsa på det. Då har du pengar att använda ifall frysen går sönder eller om du skulle bli sjukskriven. Ett sådant sparande är enklast att ha på ett vanligt sparkonto. När du har skapat din buffert kan du börja spara på längre sikt i till exempel fonder.
Så här väljer du fonder – tre tips
Det finns en uppsjö av fonder på marknaden och det kan vara svårt att veta var man ska börja leta. Här är tre tips på hur du kan tänka när du väljer fonder.
1. Välj låga avgifter så går mer till dig
Med låga avgifter går mer pengar till dig och mindre till fondbolaget. När du betalar en hög avgift förlorar du inte bara de pengar som dras direkt i avgift utan också den avkastning som dessa pengar hade kunnat ge dig över tid. Ju längre tid du sparar, desto viktigare är avgiften.
Ofta är indexfonder allra billigast men det finns också aktivt förvaltade fonder med låg avgift. Aktivt förvaltade fonder har som mål att slå index och fondens förvaltare jobbar aktivt för att det ska ske.
2. Välj fonder med en risknivå som passar dig
Fundera över vad du ska ha pengarna till och välj risknivå efter det. Ju längre tid du ska spara, desto högre risk kan du ta (om du vill). Då känns det också roligare och mer motiverande att spara.
- Högre risk – när du sparar länge
Sparar du till pensionen eller andra långsiktiga mål kan du ta mer risk. Då kan du spara i aktiefonder, som kan ge högre avkastning över tid. - Lägre risk – när du behöver pengarna snart
Sparar du till semestern eller annat som ligger nära i tiden kan det vara skönt att ta lägre risk. Då kan du till exempel spara i räntefonder eller på ett vanligt sparkonto.
Oavsett hur länge du sparar, välj ett sparande som passar din personlighet. Vissa gillar att ta risk, andra inte. Ligger du någonstans mitt emellan kan du välja flera fonder med olika risknivå, eller en blandfond, som är ett mellanting mellan aktie- och räntefond. Men tänk på att alla fonder kan gå både upp och ner så du bör se över dina fondval då och då.
3. Kolla hur fonden gått
Historisk avkastning är den avkastning fonden har haft fram tills nu, till exempel på ett, fem eller tio års sikt. Att en fond gått bra är förstås ingen garanti för att den ska fortsätta göra det, men det kan vara en indikation om hur den kan tänkas prestera framåt.
Vad är historisk avkastning?
Historisk avkastning är helt enkelt hur mycket en investering har ökat (eller minskat) i värde hittills. Det kan ge dig en idé om hur den kan prestera i framtiden, men det är inget löfte.
2. Spara automatiskt
Välj att månadsspara så att pengar dras automatiskt varje månad. Ange bara vilket belopp du vill spara, vilken dag pengarna ska dras och vilket konto de ska dras ifrån. Du kan öka, minska eller avsluta ditt månadssparande när du vill.
3. Hitta fonder
När du väljer fonder kan du ta hjälp av fondbetyg och tänka på att kolla efter låga avgifter. Fundera också på vilken risk du är villig att ta - ju högre risk desto större chans till hög avkastning.
Vanliga frågor och svar
Här kan du få svar på några vanliga frågor om fondsparande.
Man brukar säga att avgifter över 1,0 % är höga, men det finns många fonder som har långt högre avgift än så.
Den genomsnittliga förvaltningsavgiften för aktiefonder på den svenska fondmarknaden var 1,53 % under 2022*. AMFs förvaltningsavgift för aktiefonder är 0,40 %**, och för räntefonder är den 0,10 %**. AMF-fonderna som erbjuds inom PPM-systemet och i vår fondförsäkring har ännu lägre förvaltningsavgift.
De billigaste fonderna brukar vara indexfonder, dvs. passivt förvaltade fonder som följer ett index. Men alla AMFs fonder är aktivt förvaltade och har ändå en låg förvaltningsavgift.
* enligt AMFs fondavgiftsrapport 2022. Till detta kommer transaktionskostnader som varierar från fond till fond.
** Den totala avgiften (som även inkluderar de transaktionskostnader som uppstår i fonden när vi förvaltar den) för AMFs aktiefonder är 0,42 %–0,56 %, och för räntefonder är den totala avgiften 0,12 %–0,16 %.
Den genomsnittliga förvaltningsavgiften för alla aktiefonder i Sverige var 1,53 % år 2022*. Den årliga förvaltningsavgiften för AMFs aktiefonder är 0,40 %**. Sparar du 1 000 kronor i månaden i 10 år så kommer du att betala nästan 10 000 kronor mer i avgift med en aktiefond med genomsnittsavgift jämfört med en aktiefond från AMF.
* enligt AMFs fondavgiftsrapport 2022. Till detta kommer transaktionskostnader som varierar från fond till fond.
** Den totala avgiften (som även inkluderar de transaktionskostnader som uppstår i fonden när vi förvaltar den) för AMFs aktiefonder är 0,42 % – 0,56 %.
Ja, du kan föra över pengar till ditt månadssparande från ett konto i vilken bank som helst. Med andra ord, om du till exempel har ditt lönekonto i en bank kan du dra ditt månadssparande från det kontot till en annan bank eller till ett fondtorg.
Ett investeringssparkonto är ett skattegynnat sparande där du kan handla med fonder och andra värdepapper utan att betala skatt på vinsterna. Istället betalar du en låg schablonskatt varje år.
Ja, du kan spara i våra fonder på ett investeringssparkonto (ISK). Du kan enkelt välja våra fonder hos många aktörer som erbjuder ISK, som till exempel Avanza, Nordnet och flera av bankerna. Läs mer om var du kan köpa AMFs fonder här.
Du kan inte öppna ett ISK via oss på AMF.
Vi på AMF är experter på pension och kapitalförvaltning. Hos oss kan du inte ha ditt lönekonto och inte heller ett investeringssparkonto. Men det går utmärkt att spara i våra fonder från många storbanker och fondtorg. Här kan du läsa mer om var du kan köpa våra fonder.
Ja, i ett vanligt fondsparande är du fri att ta ut pengar när och hur ofta du vill, de är alltså inte låsta på något sätt. På de flesta plattformar är det enkelt att både köpa och sälja fonder. Det brukar ta cirka ett dygn innan din fondorder har gått igenom, så du kan inte veta exakt vilken fondkurs du ska få.
Pengar du kan behöva på kort sikt kan du ha på ett vanligt sparkonto, som du kan få ganska bra ränta på just nu. Då vet du hur mycket pengar du har och behöver inte tänka på om börsen har gått upp eller ner. Men under långa tider har sparräntan varit väldigt låg, och att låta stora belopp bara ligga på ett konto år efter år är oftast ingen bra affär. I fonder har pengarna större möjlighet att växa långsiktigt.
Ett grundtips är att välja fonder utifrån din sparhorisont och den risk du vill ta. Som i många andra sammanhang kan det vara klokt att inte lägga alla ägg i samma korg. Välj gärna flera olika fonder som riktar in sig på olika marknader och olika branscher. Ju bättre riskspridning du har i din portfölj, desto lägre blir risken i ditt sparande.
Ett annat tips är att välja fonder med låg avgift. Det innebär att mer pengar går till dig istället för till fondbolaget. Slutligen kan bra fondbetyg, från till exempel Morningstar, också vara ett gott tecken.
Här kan du se våra fonder.