Garanti – trygg pension med traditionell försäkring

Med en traditionell försäkring har du alltid ett garanterat lägsta pensionsbelopp. På så sätt vet du vad som minst kommer att betalas ut till dig varje månad när du går i pension, oavsett vad som händer i världsekonomin.

En kvinna och en man sitter på en brygga och samtalar.

De flesta av AMFs ungefär fyra miljoner kunder har en tjänstepension med garanti. Det är ett tryggt sätt att spara till pensionen eftersom du är garanterad ett visst belopp när det är dags för pension. De allra flesta får dock mer än garantin lovar. Det beror på det så kallade tilläggsbeloppet som du får när förvaltningen går bra. Tilläggsbeloppet kan öka och minska men i grunden har du alltid garantin.

– Om man tittar tillbaka har de flesta fått betydligt mer i pension än de garanterade beloppen. Vi arbetar för att det ska bli så även framåt, men det kan vara tryggt att veta att man har en garanti i botten, säger Tomas Flodén, kapitalförvaltningschef på AMF.

Ett tryggt val för dig som inte vill vara aktiv

Sparformen med garanti kallas traditionell försäkring. Ofta brukar man säga att en traditionell försäkring är ett bra val för den som inte vill vara så engagerad utan hellre låter erfarna proffs sköta hur pengarna placeras. Johan Sidenmark, som är vd på AMF, berättar att bolagets finansiella styrka är en ytterligare trygghet för spararna då det ger en möjlighet att placera väldigt långsiktigt.

– Pensioner är ett långsiktigt sparande. Därför är det bra för dig som kund om ditt pensionsbolag kan göra långsiktiga investeringar i tillgångar som ger avkastning över 20, 30 års tid. För att kunna göra det måste man ha starka finansiella muskler. Då kan vi investera i sådant som inte så många andra bolag klarar av, till exempel i nya svenska industrier och uppfinningar, säger Johan Sidenmark, vd på AMF.