Kvinnor som sitter i skogen och pratar tjänstepension.

Så här tar vi hand om din pension

En traditionell försäkring är ett tryggt pensionssparande med garanti för dig som inte vill behöva tänka på din tjänstepension. Istället är det AMF som jobbar aktivt för att de pengar som din arbetsgivare betalar in ska växa och ge dig en högre pension.

Trygg pension

AMF är ett finansiellt starkt bolag och det är en bra förutsättning för att kunna ge dig en trygg och bra pension. Vi placerar dina pengar i aktier, räntebärande tillgångar, fastigheter och alternativa tillgångar. 

Vår investeringsfilosofi

AMF förvaltar cirka 798 miljarder kronor (2022-03-31). När du sparar i en traditionell försäkring är avkastningsräntan individuell – logga gärna in på Dina sidor hos AMF, där ser du hur just ditt sparande har utvecklats.

Logga in på Dina sidor


Alltid låga avgifter

När du jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal betalar din arbetsgivare in till din tjänstepension. Vill du själv bestämma var pengarna ska placeras kan du göra det. Men det går också bra att låta bli. Då placeras de automatiskt hos ett utvalt bolag – för alla privatanställda arbetare är det AMF som gäller.

För att din pension ska bli så hög som möjligt är det några saker som är extra viktiga:

  • Hur mycket du jobbar.
  • Din lön.
  • Att du har tjänstepension.
  • De avgifter du betalar.
  • Den avkastning du får på sparandet.

De avgifter du betalar har stor betydelse för hur din pension blir. Det handlar både om de pengar du faktiskt betalar i avgifter varje år, men också det du förlorar i utebliven avkastning på de pengar som gått till avgifter. Att ha låga avgifter är också viktigt eftersom pensionssparande pågår under många år. Någon procent mer eller mindre kan verka lite men gör stor skillnad på lång sikt. Med låga avgifter blir det mer kvar i plånboken.

När du loggar in på Dina sidor ser du hur mycket avgifter vi drar per månad. 


All vinst till dig som sparar

AMF sätter alltid kundens intresse i första rummet och ger all vinst tillbaka till spararna. Eftersom ingen vinst går till AMFs ägare, går all vinst tillbaka till dig som kund.*

Så här fungerar det


*Gäller traditionell försäkring. Din pension kan både öka och minska i värde men eftersom AMF drivs enligt ömsesidiga principer så delas ingen vinst ut till några aktieägare.