Så flyttar du din tjänstepension

Du kan flytta din tjänstepension, antingen till en annan sparform eller till ett annat pensionsbolag. I samband med flytten ändrar du även valet för framtida pensionsinbetalningar till det bolag som du valt att flytta till. 

1. Ta reda på var du har din tjänstepension idag

Ungefär nio av tio omfattas av kollektivavtalad tjänstepension. Beroende på var du jobbar och har jobbat med kan tjänstepensionen förvaltas av flera olika pensionsbolag. Logga in på minPension.se för att få överblick om var din tjänstepension finns placerad och se hur mycket kapital det rör sig om.

2. Hitta din valcentral

Flytt av kollektivavtalad tjänstepension sköts av valcentraler. Hos valcentralerna kan du välja sparform och försäkringsbolag och flytta din tjänstepension.

Valcentralerna kan ge dig uppgifter om:

  • hur mycket som kan flyttas
  • vad det kostar att flytta pensionen
  • hur lång tid det tar.

Tänk på att jämföra avgifter och villkor innan du genomför flytten. Enklast flyttar du med e-legitimation men blankett finns också för den som önskar.

Tänk på det här innan du flyttar din pension

Valcentraler

Tjänstepensionsavtal Valcentral
Privatanställda arbetare (SAF-LO) Fora
Privatanställda tjänstemän (ITP) Collectum
Kommunal- & regionanställd (KAP-KL och AKAP-KL) Pensionsvalet eller Valcentralen
Statligt anställd (PA 16) SPV

3. Välj sparform

Vad som blir bäst för just dig beror så klart på flera saker. Bolagen har olika villkor och därför är det viktigt att ta reda på vad som gäller för just din tjänstepension. Valcentralerna kan ge dig information om olika alternativ.

Konsumenternas.se är en webbplats där du som privatperson får oberoende fakta och vägledning inom bank-, finans- och försäkringsområdet. Där kan du jämföra olika pensionsbolag inför en eventuell flytt av pensionskapital.

Flytta din pension till AMF

Sparformer - traditionell försäkring eller fondförsäkring?

I en traditionell försäkring – som är den vanligaste sparformen hos AMF – är det våra erfarna förvaltare som sköter placeringen av pengarna. Du behöver alltså inte själv vara aktiv. Dessutom har du alltid ett garanterat pensionsbelopp

Om du själv vill vara med och påverka din möjlighet till högre pension kan fondförsäkring vara ett bra alternativ.

Kort om traditionell försäkring

Kort om fondförsäkring

Många byter till en sparform de inte vill ha

4. Flytten är klar

Flytten tar normalt 2-4 månader att genomföra beroende på tjänstepensionsavtal och sparform. När flytten är genomförd får du en bekräftelse från valcentralen.