Par som flyttar sin tjänstpension.

Viktigt att tänka på innan du flyttar din pension

Att flytta sina pengar kan innebära många fördelar. Det är viktigt att först ta reda på både för- och nackdelar innan du bestämmer dig. Alla bolag har olika villkor. Därför är det viktigt att ta reda på vad som gäller för just din försäkring, både hos det bolag du vill flytta till och ditt nuvarande.

Innan du flyttar din pension kan det vara värt att tänka igenom allt en extra gång. Kom ihåg att om det inte går att flytta en pension som är under utbetalning.

Lönar flytten sig i längden?

Tänk igenom varför du flyttar. Är du missnöjd eller var det för att få bättre boränta eller ”helkundsrabatt”? Rabatten på bolånet kan ätas upp av högre avgifter för tjänstepensionen.

Jämför

Ta reda på vad du flyttar från och vad du flyttar till. Du kan jämföra både avgifter, villkor och historisk avkastning mellan olika bolag hos Konsumenternas försäkringsbyrå.

Konsumenternas.se är en webbplats där du som privatperson får oberoende fakta och vägledning inom bank-, finans- och försäkringsområdet. Där kan du jämföra olika pensionsbolag inför en eventuell flytt av pensionskapital.

Är flyttavgiften värt det?

Kolla hur stort pensionskapitalet är och hur mycket det kostar att flytta – det kan valcentralen som administrerar själva flytten eller bolaget som du flyttar ifrån svara på. Om kapitalet är litet kan flyttavgiften bli kännbar.

Hur aktiv vill du vara?

Fundera på hur stor risk du vill ta och hur aktiv du vill vara. Med traditionell försäkring har du en trygg och enkel tjänstepension där pensionsbolaget förvaltar pengarna åt dig. Med fondförsäkring väljer du själv vilka fonder du vill placera din pension i. I fondförsäkring finns möjlighet till högre avkastning men risken att förlora pengar är också större.

Byter du bort din trygghet?

Om du flyttar från en traditionell försäkring till en fondförsäkring så förlorar du dina garanterade belopp. Om flytten sker nära pensionen kan det innebära att du byter bort tryggheten i form av stabila pensionsutbetalningar mot mer rörliga.