Fredrik älskar maskiner

Fredrik Emanuelsson är 24 år och tävlar tillsammans med Pontus Larsson i kategorin trädgårdsanläggning på Yrkes-EM i Gdansk den 5-9 september. Han har nyligen startat en egen firma och älskar sitt jobb.

– Jag bestämde mig för att jag ville köra grävmaskin när jag var sju år, säger han.

Fredrik Emanuelsson, Yrkeslandslaget

Vad gör du som trädgårdsanläggare?

– Oftast är jag med i planeringen, pratar med kunderna om hur de vill ha det och vad som går att göra. Sedan får jag och mina kollegor se till att det blir så. Jag jobbar med markbiten, själva växterna  får andra ta hand om.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att det är så omväxlande och att man får vara kreativ. Jag jobbar mest med privatkunder och vi  diskuterar oss fram till vad som blir bäst. Och så är jag  verkligen fascinerad av maskiner – det är roligt att köra!

Hur blev du trädgårdsanläggare?

– Jag gick bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet, sedan jobbade jag på en mindre firma i några år. När jag slutade gymnasiet fick jag en grävmaskin av företaget jag gjorde praktik på. Det var också där jag började jobba efter skolan, så det var ju en fantastisk start. Och nu är jag egenföretagare.

Vilket råd skulle du ge till en ung person som vill jobba som trädgårdsanläggare?

– Var intresserad och engagerad. Och ställ många frågor, både under utbildningen och när du börjar jobba. Om du ska köra stora maskiner är det bra om du är lugn och sansad – det kan bli jättekonsekvenser om något går fel.

Vad tror du om framtiden för din bransch?

– Det är ju lågkonjunktur så det borde ju egentligen bli lite färre uppdrag. Men här i Göteborgstrakten märks inte det i alla fall – åtminstone har jag jobb hela tiden.

Hur går det till att tävla i ditt yrke?

– Vi kommer att få bygga upp en miniatyrträdgård. Man har tre dagar på sig och varje dag måste man vara klar med ett visst antal moment. Det ska gå snabbt och handlar om millimeterprecision. Och så ska vi förstås plantera en massa. Så det är ju tur att min medtävlare Pontus är väldigt bra på växter!

Vi på AMF önskar er lycka till i Gdansk!

 

AMF är stolt sponsor av Yrkeslandslaget


Bakom Yrkeslandslaget står Worldskills Sweden som är ett samarbete mellan Svenskt Näringsliv, LO och staten. De har i uppdrag att höja kvaliteten hos och väcka intresset för svensk yrkesutbildning.

Deltagarna i Yrkeslandslaget är en förebild för många unga och tävlingarna gör att fler upptäcker fördelarna med att gå en yrkesutbildning och skaffa ett modernt framtidsyrke.

Yrkeslandslaget vill att ungdomar ska känna sig trygga och stolta över sitt yrkesval. Ett bra yrkesliv är en förutsättning för en bra och en trygg pension. Det är därför vi på AMF sponsrar Yrkeslandslaget.

Text: Redaktionen
amfredaktionen@amf.se