Disa kan påverka kundernas självförtroende

Disa Lynard är 22 år och tävlar i hudterapi på Yrkes-EM i Gdansk. Hon blev diplomerad hudterapeut i februari förra året.

– Det roligaste med jobbet är att få en nöjd kund som kommer tillbaka gång på gång – och som följer de råd man ger! säger Disa.  

Disa Lynard, Yrkeslandslaget

Disa Lynard gick på gymnasiet när hon bestämde sig för att hon ville bli hudterapeut.

- Jag hade själv lite problemhy i tonåren och blev intresserad av hudvård, och av att hjälpa andra som har problem med sin hud.

Hur utbildar man sig till hudterapeut?


- Det finns inte riktigt någon gymnasielinje där man kan bli hudterapeut, så jag gick Samhälle och beteende. Sedan gick jag på Gilda-skolan, där jag efter ett år blev diplomerad hudterapeut. Det är en ettåriga privat skola som finns i Stockholm, Malmö och Göteborg. Men det finns olika utbildningar för hudterapeuter, både privata och kommunala. 

Vad gör en hudterapeut?

- Det är ett ganska brett område, allt ifrån ansiktsbehandlingar till manikyr och kroppsmassage. För att jobba med vissa områden, t ex laserbehandling, behöver man gå specialkurser. Sedan handlar det ju mycket om att kommunicera med kunden på ett bra sätt.   

Vad är roligast med jobbet?

- Att göra en kund riktigt nöjd, så att hen vill komma tillbaka. Ibland får man berätta saker som kunden inte visste – till exempel att de har en viss hudtyp när de kanske själva trodde något helt annat. Men om kunden då följer ens råd och får en bättre hy kan det påverka hela personens självförtroende. Det är superkul att se!  

Finns det något som är jobbigt?

- När man är ny kan det vara lite svårt om kunden till exempel har en viss uppfattning och man själv ser något helt annat. I sådana lägen är det viktigt att kunna ”ta” folk och känna av hur man ska prata med dem. Men efter några år i branschen är det sånt man kan, och som känns som en rolig utmaning.

Nu ska du tävla i Yrkes-EM i Gdansk – hur tävlar man egentligen i hudterapi?

- Det handlar mycket om detaljer och det visuella, att man har det rent och snyggt omkring sig och skapar en avkopplande miljö för kunden. Vi tävlar bland annat i ansiktsbehandling, kroppsbehandling och sminkning. Det man bedöms efter är hur kunden blir bemött, att hen ligger skönt, att handduken och filten ligger perfekt och sånt. Det är också viktigt hur man själv ser ut, att man är välvårdad, och faktiskt också att man har en bra ergonomi när man jobbar– det gäller ju att hålla ett helt yrkesliv.  

Till sist, har du några smarta tips till en som inte är så bra på hudvård?

- Jag skulle säga att det viktigaste är att skydda huden från solen, att ha solskydd i ansiktet året om, inte bara på sommaren. Sedan är det viktigt med peeling, men vilken typ av peeling man ska ha kan vara svårt att veta. Där behöver man fråga en hudterapeut. 

Då får jag säga lycka till i Gdansk! Vi på AMF håller tummarna för dig och hela Yrkeslandslaget!

AMF är stolt sponsor av Yrkeslandslaget


Bakom Yrkeslandslaget står Worldskills Sweden som är ett samarbete mellan Svenskt Näringsliv, LO och staten. De har i uppdrag att höja kvaliteten hos och väcka intresset för svensk yrkesutbildning.

Deltagarna i Yrkeslandslaget är en förebild för många unga och tävlingarna gör att fler upptäcker fördelarna med att gå en yrkesutbildning och skaffa ett modernt framtidsyrke.

Yrkeslandslaget vill att ungdomar ska känna sig trygga och stolta över sitt yrkesval. Ett bra yrkesliv är en förutsättning för en bra och en trygg pension. Det är därför vi på AMF sponsrar Yrkeslandslaget.

Text: Redaktionen
amfredaktionen@amf.se