Sparar du till pensionen i hus (och stad)?

För att kundernas pension ska växa långsiktigt investerar AMF på flera olika sätt, där fastigheter är ett. Det betyder att din tjänstepension kan ligga i tillgångar som hyresbostäder, gallerior eller kontorshus där den kan växa. Men varför är fastigheter ett bra sätt att förvalta pengar och vilken nytta kan investeringarna göra? Vi har pratat med AMFs kapitalförvaltare Pernilla Arnrud Melin som har lång erfarenhet av fastighetsmarknaden.

Bild på kvarteret Urban Escape och Pernilla
Kvarteret Urban Escape är ett projekt AMF Fastigheter drivit. Pernilla Arnrud Melin är kapitalförvaltare på AMF med ansvar för fastighetsinvesteringar.

De flesta av AMFs kunder har tjänstepension i en traditionell försäkring, en trygg sparform med garanti, där AMF förvaltar pengarna. För att sprida riskerna är pengarna placerade i aktier, räntebärande tillgångar och det som kallas alternativa investeringar. Här ingår exempelvis fastigheter, något som Pernilla Arnrud Melin jobbar med.

- Fastigheter är en investeringsform som gynnar våra kunder. Jämfört med andra tillgångar som aktier kan fastigheter innebära en annan typ av risk, vilket bidrar till en balans i portföljen där vi blandar tillgångar med olika risker och avkastningshorisont. Ett sätt att inte lägga alla ägg i en korg helt enkelt, säger Pernilla Arnrud Melin.

Direktägande i fastighetsbolag har bidragit till en väldigt stark avkastning till AMFs kunder de senaste åren. Syftet med investeringarna är dock inte att få ut en hög avkastning på kort sikt, utan att sprida riskerna och säkerställa en stabil avkastning över tid. Förväntningen är att avkastningen ska ligga mellan aktier (där förväntan är högre avkastning men till högre risk) och räntor (som har en förväntad lägre avkastning men också lägre risk).

Fastighetsutveckling som bidrar till staden

Med direktägande i bolag som Rikshem och AMF Fastigheter och investeringar i exempelvis noterade Wallenstam finns AMFs kunders pensionskapital i hyresbostäder, kontor och kommersiella fastigheter runt om i hela landet. Dessutom är AMF delägare i fastighetsbolag i Norge och Finland.

- Utöver att vi ser fastigheter som en attraktiv investering, är det också ett bra sätt att bidra till utvecklingen av våra samhällen och staden. Vi kan investera i bolag som bidrar till städers utveckling genom att bygga, renovera eller planera områden, säger Pernilla Arnrud Melin.

AMF Fastigheter bildades 2010 och har under bolagets tio år drivit flera projekt som ska bidra till stadsutvecklingen. Det senaste exemplet heter Space, som handlar om att skapa en ny mötesplats för digital kultur. Det är i den femte hötorgsskrapan, med utsikt över Sergels torg i Stockholm, som det nya centret ska växa fram och bli en samlingspunkt för en digital generation.
Ett stenkast bort har ett annat projekt nyligen slutförts. Urban Escape har förändrat stadsbilden kring Brunkebergs torg där påbyggnaden av Gallerian bidragit till att torget fått nytt liv med flertalet restauranger, hotell och kontor.

Vill du se hur kapitalet i din tjänstepension är fördelat på olika slags tillgångar? Logga in på dina sidor här.

Text: Redaktionen
amfredaktionen@amf.se