10 smarta tips – så klarar du årets fattigaste månad

Att stiga upp ur sängen varje morgon trots att det fortfarande är mörkt, ta tag i nyårslöftena – och dessutom få pengarna att räcka till nästa lön. Oxveckorna är här och utmaningarna är många. Här är 10 smarta tips som hjälper dig igenom januari.  

Illustration burk med pengar.

1. Egna lunchlådor 

Hoppar du över 20 restaurangluncher sparar du troligtvis runt 2000 kronor. Lunchlådor med mat du lagat själv blir billigt och klimatsmart – och samtidigt vet du exakt vad du äter. 

2. Skippa okynnes-latten 

Tillhör du dem som gärna köper en kopp kaffe på väg till jobbet? Det kan vara en trevlig vana men blir dyrt i längden. En caffe latte varje vardag blir minst 500 kronor på en månad, troligtvis betydligt mer.

3. ”Vit månad” 

En vit månad kan vara många saker. Många tänker på att avstå från alkohol men det kan lika gärna vara kött, chips, läsk, onödiga prylar…  Oavsett vad så sparar du troligtvis pengar. Och som en bonus kan det vara bra för din hälsa.

4. Planera dina inköp

Spontan nöjesshopping blir dyrt i längden: handlar du onödiga saker för 400 kronor i veckan blir det över 20 000 på ett år. Fundera på vad du verkligen behöver, och planera dina inköp.

5. Köpfria veckor

Kläder, prylar, hygienartiklar – oftast har man betydligt mer än man behöver. Att avstå från att köpa nytt och istället använda det man har kan vara ett roligt experiment och minskar lagren hemma.

6. Laga istället för att köpa nytt

För många är kläd- och skokontot stort, så här går det att spara mycket pengar. Låt en skräddare eller skomakare hjälpa dina gamla favoriter att få nytt liv. Eller om du är händig, gör det själv.

7. Se över dina abonnemang

Det är lätt att teckna upp sig på musik- och filmtjänster som bara kostar några tior i månaden. Men många har dålig koll på vad de har, och på lång sikt kan det bli dyrt. Se över dina abonnemang och säg upp de du inte behöver. 

8. Rensa i kylen…

Det är lätt att tappa överblicken över vad man har i kylen, frysen och skafferiet. Gå igenom en hylla i taget, släng det som blivit för gammalt – och ta en bild av det som finns kvar. Försök sedan hitta recept baserade på det du har hemma. Du kanske får idéer till helt nya menyer?     

9. … och garderoben

Har du någon gång kommit hem med ett nyköpt plagg och upptäckt att du har ett i stort sett identiskt hemma? Gå igenom garderoben, byråer och lådor på vinden så att du vet vad du har – kanske återupptäcker du gamla favoriter. Sälj det du inte använder och som inte passar någon i familjen. 

10. Tävla med dig själv – eller med dina kompisar

Gör det snåla livet lite roligare – utmana dig själv eller andra. Vem gör de mest kreativa lunchlådorna? Och vem har flest köpfria dagar?  

Visste du det här om oxveckorna?

  • Uttrycket oxveckor användes redan i det gamla bondesamhället, och betydde då en period med tungt jobb och långt mellan ledigheterna.
  • Från början användes det framför allt om perioden mellan midsommar och jul men numera avses oftast tiden mellan trettonhelgen och påsken. 
  • Många förknippar idag oxveckorna med de tunga veckorna i januari när julledigheten – och ibland även pengarna – är slut och man väntar på nästa lön.
  • Ordet syftar på att man får slita som en oxe.

Text: Redaktionen
amfredaktionen@amf.se