Ny investering i svenskt snabbväxande teknikbolag

AMF investerar i det svenskbaserade IT-säkerhetsföretaget Yubico och blir bolagets femte största ägare. Bolaget har en revolutionerande teknik som har satt ny världsstandard för operativsystem och webbläsare.

- Investeringen i Yubico har potential att bli en bra långsiktig affär för våra sparare. Det känns bra att investera i bolag som bidrar till att stärka Sveriges ställning som innovations- och teknikland, säger Tomas Flodén, kapitalförvaltningschef AMF.

Bild på en YubiKey
Yubicos produkt YubiKey är en fysisk säkerhetsnyckel för enkel och säker login till webbtjänster och mobila applikationer.

AMF har tidigare investerat i Spotify och iZettle, det vill säga onoterade teknikbolag som befinner sig i en tillväxtfas. Nu investerar man 300 miljoner i svenskgrundade Yubico som är ledande inom lösningar för säker access till webbtjänster, datorer, nätverk och mobila applikationer. Huvudprodukten YubiKey är en fysisk säkerhetsnyckel för enkel och säker login till webbtjänster och mobila applikationer. Bolaget har miljontals privata användare och tusentals företagskunder i 160 länder. Produktionen sker framförallt i Sverige.

Porträtt av Anders och Tomas
Anders Oscarsson, aktiechef och ägaransvarig. Tomas Flodén, kapitalförvaltningschef.

- Yubico har haft en imponerande tillväxt och fina kommersiella framgångar de senaste åren. Vi ser fram emot att som aktiv ägare följa och stötta bolagets fortsatta resa, med planer på utbyggd produktion i Sverige, och expansion på nya geografiska marknader, säger Anders Oscarsson, aktiechef och ägaransvarig AMF.

Text: Redaktionen
amfredaktionen@amf.se