Ny investering i svensk verkstadsindustri

Haldex är en svensk verkstadsindustrikoncern med omkring 2 200 anställda som tillverkar broms- och luftfjädringssystem. Nu investerar AMF cirka 114,5 miljoner kronor i bolaget vilket motsvarar knappt 6,6 procent av aktierna.

Verkstadsbild samt Anders Oscarson, aktiechef AMF

Tidigare har AMF kunnat berätta att man avsatt ett kapital om runt fem miljarder kronor att investera i långsiktiga svenska bolag. Bakgrunden är att kunna stötta företag att komma livskraftiga genom coronakrisen och där investeringarna över tid förväntas ge avkastning till pensionsspararna.

Senast ut av investeringar är Haldex vars verksamhet är inriktad på broms- och luftfjädringssystem för tunga fordon. Bolagets huvudkontor ligger i Landskrona och omkring 2 200 anställda finns spridda över fyra kontinenter.

- Vi är, med respekt för att det är en utmanande tid för många bolag, glada över möjligheten att kunna gå in som stora ägare i ett fint svenskt bolag som Haldex. Vi är nya ägare i bolaget, men har sedan tidigare ett stort engagemang inom den tunga fordonssektorn, där Haldex som underleverantör fyller en viktig roll. Vi ser fram emot att vara en långsiktig, konstruktiv och aktiv ägare i bolaget, säger Anders Oscarsson, aktiechef och ägaransvarig AMF. 

Haldex är listade på Nasdaq Stockholm och omsätter ca fem miljarder kronor. AMFs investering sker genom en riktad nyemission av bolaget där AFA försäkring och AMF tillsammans går in med totalt ca 157 miljoner kronor.

Text: Redaktionen
amfredaktionen@amf.se