Fondspara smart

Att fondspara kan vara ett sätt att få dina pengar att växa, men det finns vissa saker som är bra att tänka på.

Viktigt att veta om fondsparande: historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning och fondandelar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. En fond med risknivå 5–7 enligt fondens faktablad kan minska/öka kraftigt i värde till följd av fondens sammansättning och förvaltningsmetodik. Läs fondernas faktablad och informationsbroschyr för mer information.

Tre tips för ditt sparande

Något som är bra att tänka på är att anpassa risken efter din sparhorisont. Det betyder att du ska fundera över när du vill använda dina pengar som du sparar och välja risknnivå efter det.

  • Om du vill använda pengarna långt fram i tiden kanske du tål vissa värdesvängningar för att öka möjlig avkastning. Då tycker många att det är värt att ta en högre risk.
  • Om du däremot sparar till något som ligger nära i tiden är det ofta viktigt att värdet inte sjunker. Då är det bra att välja sparande med lägre risk.

Under 2022 och 2023 har det varit skakigare än vanligt på börsen vilket gör det extra viktigt att fundera över risknivån på sparandet.

Du kan också sprida risken genom att investera i olika typer av fonder och blanda exempelvis aktie- och räntefonder.

Se till att du inte betalar för mycket för ditt sparande.

Om du betalar höga avgifter för sparandet försvinner en stor del av avkastningen direkt.

Dessutom blir det mindre pengar som kan växa över tid. Jämför med liknande fonder och för att vara säker på att avgiften inte är för hög. Aktivt förvaltade fonder har målsättningen att överträffa index och kostar därför oftast mer än indexfonder, men behöver för den sakens skull inte vara dyra för att vara bra!

Precis som vi märker just nu kan börsen vara skakig. Därför är det viktigt att se till att sprida ut sparandet över tid. På det sättet så slipper du riskera att köpa när fonderna är som dyrast och sen se dem sjunka i värde. Genom att sätta in lite varje månad och ha en långsiktighet i sparandet kan du minska risken för dåliga affärer. Historiskt sett har marknaden alltid återhämtat sig, även om det ibland tagit lite tid!  

Enkelt att komma igång 

Att skaffa sparvana är bra för hela livet. Även små summor kan växa sig stora över tid och ju tidigare du börjar spara desto mer pengar kan det bli på sikt.

Med en e-legitimation är det enkelt att påbörja ett månadssparande hos de flesta aktörer och ofta kan du börja månadsspara direkt i telefonen. Det enda du behöver göra är att logga in på din bank, hitta sidan för månadssparande och sedan välja just de fonderna som du vill att dina pengar regelbundet investeras i.

Många väljer autogiro för sitt månadssparande, men du kan också investera pengar som du redan har på depån i fonder.

Du kan välja AMFs fonder på de flesta fondtorg. Vi förvaltar alla våra fonder aktivt, vilket betyder att förvaltarna själva kan ta beslut beroende på marknaden. Våra förvaltare har lång erfarenhet och många av våra fonder har fått höga betyg av oberoende utvärderare. Dessutom har vi självklart låga avgifter. 

Mer om våra fonder

Text: Redaktionen
amfredaktionen@amf.se