Fem skäl att spara i AMF Balansfond

Bra riskspridning och chans till hög avkastning, det finns flera fördelar med att spara i en blandfond. Här listar Thomas Nordahl, som förvaltar populära1 AMF Balansfond, fem anledningar till att den är ett klokt val just nu.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning och fondandelar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Läs fondernas faktablad och informationsbroschyr för mer information.

Porträtt av Thomas Nordahl som förvaltar AMF Balansfond.
Thomas Nordahl förvaltar AMF Balansfond.

1. Sprider risken i ditt fondsparande

AMF Balansfond passar dig som vill ha en bra riskspridning eftersom den kombinerar avkastning från aktier och trygghet från räntor.

– AMF Balansfond är för dig som vill ha en fot på aktiemarknaden i oroligare tider. Eftersom den sprider risken fungerar den också bra som en basplatta i ditt fondsparande både på kort och lång sikt, och faktiskt oavsett konjunktur. Den här basen kan du sedan krydda med fonder som har högre risk, säger Thomas Nordahl.

Att själv handla med aktier i olika länder och fundera över hur mycket räntepapper du bör ha vid en viss tidpunkt är svårt. Om du sparar i AMF Balansfond så överlåter du hela jobbet åt experterna.

– Just nu består AMF Balansfond av cirka 60 procent aktier och 40 procent räntor, men vi kan snabbt ändra fördelningen om det behövs. Under till exempel pandemin 2020 var aktieandelen lägre och under återhämtningen 2021 var aktieandelen betydligt högre. Att vi snabbt kan ändra fördelningen är en styrka och framgångsfaktor, säger Thomas Nordahl.

2. Hög historisk avkastning

Att förvaltarna snabbt kan vikta om mellan aktier och räntor har gett fina resultat. De senaste 10 åren har AMF Balansfond haft en avkastning på i snitt 7,0 procent per år, vilket är bäst bland jämförbara fonder i sin kategori som har låg avgift2.

3. AMFs samlade kunskap i en fond

AMFs förvaltare arbetar tillsammans i team, där alla har ett specialistområde och många har lång erfarenhet. Förvaltarna gör självständiga bedömningar och beslutar om investeringar efter grundlig analys, data och omvärldsbevakning.

– Lagarbetet är helt avgörande för en bra blandfond. Jag tar hjälp av mina kollegor för investeringarna på olika marknader. Jag ansvarar för fondens risknivå, det vill säga fördelningen mellan aktier och räntor, samt mellan svenska och utländska aktier, säger Thomas Nordahl.

4. AMFs bästa bets inom aktier och räntor

Balansfonden består av AMFs främsta kärninnehav (aktier) i världen och i Sverige, plus de räntepapper vi anser vara bäst. Resultatet blir en bred och mycket stark helhet.

AMF Balansfond investerar mycket i svenska aktier. Sverige har många stora exportbolag som ligger rätt i tiden och har en stark global position. Att AMF har nära till bolagens ledningar innebär att vi kan påverka dem i önskad riktning.

Thomas Nordahl menar att läget för att spara i AMF Balansfond är särskilt bra just nu:

– Fondens gedigna riskspridning, fokus på svenska bolag och just nu högre avkastning på ränteplaceringar än på många år gör den till ett klokt fondval.

5. Låg avgift och höga betyg

Avgifter urholkar ditt sparande, så se till att inte betala onödigt mycket för dina fonder. Avgiften för AMF Balansfond är låga 0,4 procent, snittet i kategorin är 1,15 procent3.

– Låga avgifter är ett av AMFs grundfundament. Vi finns till för dig och ser därför till att alltid ha så låga avgifter vi bara kan, säger Thomas Nordahl.

AMF Balansfond har genomgående höga betyg av den oberoende bedömaren Morningstar; 4 stjärnor och 5 hållbarhetsglober4.

– Jag är särskilt stolt över våra fem hållbarhetsglober. De är ett bevis på att vi faktiskt gör det vi lovar, avslutar Thomas Nordahl.

Fonder för alla

AMF har ett tiotal fonder för eget fondsparande, tjänstepension och premiepension. Fonderna är aktivt förvaltade, anpassade för långsiktigt sparande och har låga avgifter. Alla fonder förvaltas av AMF Fonder AB.

 

1. AMF Balansfond är den 14e mest valda premiepensionsfonden per 2024-01-31
2. Morningstar 2024-02-13, kategori Blandfond – SEK balanserad, fonder med avgift <0,50 procent
3. Morningstar kategori Blandfond – SEK, balanserad per 2023-02-13
Morningstar per 2023-02-12
4. Morningstar per 2023-02-12

Text: Redaktionen
amfredaktionen@amf.se