Betalar du för mycket i avgift?

Det finns många sätt att spara pengar på. Ett sätt är att se över avgifterna för pensionssparandet – det kan göra stor skillnad för din framtida pension.

Att hålla koll på de små vardagsutgifterna är ett välkänt och bra spartips. På lång sikt blir det helt enkelt mycket pengar. Lättare att glömma, men minst lika viktiga, är de där avgifterna som bara tickar på i det tysta. Som abonnemang du inte utnyttjar, bortglömda prenumerationer, dyra elavtal – eller onödigt höga avgifter för ditt pensionssparande.

En låg avgift på pensionssparandet kan göra stor skillnad när det är dags att ta ut pensionen. Och för dig som är ung och har många år kvar i yrkeslivet är det särskilt viktigt. Avgifterna påverkar ditt sparande på två sätt: dels genom de pengar du förlorar i avgifter, och dels genom den avkastning du går miste om på pengarna som gått till avgifter.

Räkneexempel – så mycket blir det

AMF har räknat ut att en avgift på 1 procent minskar pensionskapitalet med över 150 000 kronor för en typisk pensionssparare efter 40 års sparande. Detta kan jämföras med en avgift på 0,2 procent, vilket minskar kapitalet med 34 000 kronor.1

För den som har traditionell försäkring Avtalspension SAF-LO hos oss på AMF finns ett avgiftstak på 300 kronor per år vilket gör att kapitalet i samma räkneexempel minskar med bara 12 000 kronor. 2

Billigt, även för den som inte väljer

De flesta av AMFs drygt 4 miljoner kunder har sin tjänstepension i Avtalspension SAF-LO traditionell försäkring, det är den formen av sparande som är förval - du som sparar behöver alltså inte göra val för att få låg avgift. Den har dessutom ett avgiftstak som innebär att du max betalar 300 kronor per år i avgift.2

– Om du inte gör ett val för sin kollektivavtalade tjänstepension får du automatiskt låga avgifter. I tider av ekonomisk oro och sjunkande avkastning är låga avgifter ännu viktigare. Du vill ju inte att den värdeutveckling du fått på dina pengar ska ätas upp av avgifter, säger Dan Adolphson Björck, pensionsekonom på AMF.

Fler tips som kan förbättra din pension

  • Kolla att du har tjänstepension. Om du inte vet, fråga din arbetsgivare. Har du inte tjänstepension kan du försöka argumentera för högre lön, så att du själv kan sätta av pengar till ett långsiktigt sparande.
  • Jobba så mycket som möjligt. Ju fler år du jobbar, desto mer sätts av till din tjänstepension. Försök därför jobba så många år som möjligt. Jobba heltid i stället för deltid om du kan.
  • Dela lika. Om du har familj, försök dela så mycket som möjligt på föräldradagar och vab. Att vara hemma med barn gör i de flesta fall inkomsten lägre, vilket i sin tur påverkar pensionen.

Är du kund hos oss?

Vi har nästan 4 miljoner kunder, kanske är du en av dem utan att du vet om det? Kolla om du är kund genom att testa att logga in med Bank-ID, då kan du själv se hur mycket du betalar för ditt sparande.

Är du inte kund - välj AMF för din tjänstepension.

1. Beräkning enligt prognosstandard. Person född 1995 med Avtalspension SAF-LO med lön om 27 000 kronor per månad. Premieinbetalning startar vid 25 års ålder och pågår fram till 65 år. Återbetalningsskydd fram till pensionering. Ingen inflationsanpassning av premier. Kapitalminskning avser både avgiftsuttag och avkastningsförlust.

2. Total årlig avgift för Avtalspension SAF-LO traditionell försäkring hos AMF är högst 300 kr oavsett antal försäkringar, vilket minskar pensionskapitalet med cirka 12 000 kr efter 40 års sparande i räkneexemplet ovan.

Text: Redaktionen
amfredaktionen@amf.se