Spara eller Slösa - vem är du?

Det finns många sätt att slösa pengar helt i onödan. Ett är att köpa en massa saker du inte behöver, ett annat att ha utgifter som inte märks så mycket eftersom de dras direkt från ditt konto. Eller från ditt pensionssparande.

Illustration av en pappa och dotter som går med en kundvagn full med saker

Att hålla koll på de små vardagsutgifterna är ett välkänt spartips: vi vet nog alla att en latte här och en glass där visserligen kan sätta guldkant på tillvaron men blir ganska mycket pengar på lång sikt.

Små avgifter kan växa sig stora

Lättare att glömma, men minst lika viktiga, är de där ”små” avgifterna som bara tickar på i det tysta. Som abonnemang på streamingtjänster du sällan använder, prenumerationer på tidningar du inte läser – eller onödigt höga avgifter på ditt sparande.

Det är särskilt viktigt om du sparar på lång sikt, till exempel till pensionen. En låg avgift på pensionssparandet kan göra stor skillnad när det är dags att ta ut pensionen. Är du ung och har många år kvar i yrkeslivet slår en hög avgift extra hårt på ditt pensionskapital.

Ett cirkeldiagram visar 1% avgifter som innebär mindre pengar brevid ett annat cirkeldiagram som visar 0.2% avgifter vilket innebär mer pengar till dig.

Så här mycket kan det bli – exempel

Du sparar 800 kronor varje månad i fonder, och får en avkastning på 5 % i snitt per år. Om du betalar en årlig fondavgift på 1,0 % så har du cirka 900 000 kronor kronor efter 40 år. Om du istället haft en avgift på 0,2 % så hade du haft cirka 1,1 miljoner. En skillnad på runt 200 000 kronor alltså.

Om avkastningen istället hade varit 7 % per år hade skillnaden blivit över 300 000 kronor. Då hade 1,0 % i avgift gett dig ett sparkapital på knappt 1,5 miljoner efter 40 år och en avgift på 0,2 % hade gett dig ett sparkapital på över 1,8 miljoner kronor.  

Traditionell försäkring är billigt

De allra flesta av våra drygt 4 miljoner kunder har sin tjänstepension i vår traditionella försäkring, som har en avgift på bara 0,15 procent1. Dessutom finns ett tak för hur mycket du maximalt betalar per år, oavsett hur stort pensionskapitalet är. Det betyder att det lönar sig att spara länge hos oss.

Aktivt förvaltade fonder med låg avgift

Även våra fonder har riktigt låga avgifter. Låga fondavgifter kan du hitta på flera ställen men det som är speciellt med våra fonder är att de är aktivt förvaltade. Det betyder att vi följer dem dagligen, och förvaltarna tar egna beslut om vad fonden ska investera i – allt för att skapa en så bra avkastning som möjligt.

I vår fondförsäkring är den lägsta årliga fondavgiften 0,10 procent och den högsta 0,35 procent. Våra PPM-fonder har ännu lägre avgifter, mellan 0,07 procent och 0,14 procent.

Om du sparar direkt i våra fonder – som du till exempel kan göra på ett investeringssparkonto hos Nordnet, Avanza eller någon av storbankerna – är den årliga avgiften mellan 0,10 och 0,40 procent. Det kan jämföras med den genomsnittliga fondavgiften för alla fonder i Sverige som var 1,36 procent under 2022. Läs mer i vår avgiftsrapport för 2022.

Spara i våra fonder

Viktigt att veta om fondsparande: historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning och fondandelar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. En fond med risknivå 5–7 enligt fondens faktablad kan minska/öka kraftigt i värde till följd av fondens sammansättning och förvaltningsmetodik. Läs fondernas faktablad och informationsbroschyr för mer information.

Spara eller slösa i oroliga tider?

Många vill (eller måste) nog hålla lite extra hårt i plånboken nu när räntan är hög och inflationen dragit iväg. Att jämföra priser och att inte köpa onödiga saker är ett bra spartips. Men det kan också vara skönt att sätta av lite pengar varje månad, som en ekonomisk buffert eller kanske till något du vill köpa eller uppleva i framtiden. Att månadsspara i fonder är smart eftersom man köper både i upp- och nedgång vilket gör att risken i sparandet jämnas ut.

Låga avgifter är extra viktigt i tider av ekonomisk oro och skakiga börser – du vill ju inte att den värdeutveckling du fått ska ätas upp av avgifter. Då är det ju roligare att lägga pengarna på glass.

 

1.  En kapitalförvaltningsavgift på 0,03 % tillkommer.

Text: Redaktionen
amfredaktionen@amf.se