Alla pensionspengar tas om hand – oavsett om du väljer eller inte

Pensionssystemet är ganska krångligt, men också väldigt fiffigt. Alla pengar som du tjänar in till din pension tas nämligen om hand på olika sätt, även om du hittills inte varit så engagerad eller gjort några val.

När du jobbar och betalar skatt går en del av skatten till den allmänna pensionen. Den består av två delar. Den större delen, inkomstpensionen, förvaltas av staten och här kan du inte göra några egna val. En mindre del, premiepensionen, placeras i fonder som du själv kan välja. Det finns ett stort antal fonder att välja mellan – vill du inte välja så placeras dina pengar i statens sparalternativ AP7 Såfa.

Dessutom har nio av tio som jobbar tjänstepension från jobbet. Hur mycket arbetsgivaren betalar in beror bland annat på hur mycket du tjänar och på vilket jobb du har. Även för tjänstepensionen finns utvalda alternativ för dig som inte vill välja. Det är arbetsmarknadens parter, alltså fack och arbetsgivare, som tillsammans valt ut trygga pensionslösningar till låga avgifter. Jobbar du till exempel som byggnadsarbetare, frisör eller i affär där det finns kollektivavtal, placeras din tjänstepension automatiskt hos AMF.

Så, har du dåligt samvete för att du aldrig har gjort något pensionsval – ingen fara, din pension är i tryggt förvar.

Text: Redaktionen
amfredaktionen@amf.se