3 frågor till aktiechefen om hur din tjänstepension kan bidra till nya innovationer

Hos AMF har 9 av 10 av kunderna sitt sparande i en traditionell försäkring. I den sprids pengarna i flera olika tillgångar, bland annat aktier. Aktiechefen Anders Oscarsson berättar om hur man kan investera klokt i bolag som bidrar till samhället och skapar innovationer som stöttar en hållbar utveckling.

Porträtt av Anders
Anders Oscarsson är aktiechef och ägaransvarig på AMF.

Under tiden du arbetar och sparar till din tjänstepension så investerar vi på AMF pengarna med målet att de ska växa tryggt, stabilt och så mycket som möjligt tills det är dags för dig att gå i pension. Även om sällan tänker på det finns våra 4 miljoners kunder investerade i lösningar, tjänster och produkter man stöter på varje dag.

På vilket sätt investerar AMF i innovationer?

Det är lätt att tänka att innovationer bara finns i nya digitala start ups, men de flesta bolag arbetar med innovation på något sätt. Vi har placeringar i både gamla och nya företag så med tanke på det kan man säga att pensionspengar varit med och finansierat allt från medicintekniska framsteg och bluetooth-teknik till streamingtjänster och Bank-ID, berättar Anders Oscarsson.

Är innovationskraft viktigt när man ska investera?

Aktiemarknaden är byggd på risk och det är det som gör att man kan göra vinst. Eftersom vi har som mål att skapa avkastning till våra kunder har vi ett stort ansvar att fatta kloka beslut. Utveckling och innovation är något vi som förvaltare tittar på innan en investering, det handlar ju om hur bolagen tänker ta sig an framtiden och behålla sin konkurrenskraft. Få eller inga kan skapa lönsamhet med en produkt eller tjänst som inte utvecklas, fortsätter Anders Oscarsson.

Vad händer framåt, ser du några trender?

Framåt kan man se att bolag fokuserar på digitalisering och utveckling av klimatsmarta produkter. Vi investerar exempelvis i bolag som arbetar med att skapa batterier till elbilar, utvecklar ljusceller som kan ladda vardagsteknik och mjukvara för självkörande bilar. Alla dessa kommer när de är klara kunna bidra till att minska klimatpåverkan, avslutar Anders Oscarsson.

Logga in för att läsa mer om din tjänstepension hos oss

Text: Redaktionen
amfredaktionen@amf.se