1 av 4 har flyttat sin pension utan att veta om det

Kvinna som flyttar en hög trave bildäck med en gul pirra.

En vanlig yrkesarbetande kan efter en tid i arbetslivet ha flera hundratusen, ibland miljoner kronor i pensionskapital. Ändå är det lätt att glömma bort att pengarna finns och många flyttar sitt sparande utan att veta om det. Men det gäller att ha koll – annars kan flytten bli en dålig affär.

I en undersökning där AMF frågat sparare som flyttat sin tjänstepension är det flera siffor som sticker ut.

  • 1 av 4 (27 %) var inte medvetna om att de faktiskt flyttat sin pension
  • Över hälften (56 %) svarade att de inte jämfört olika alternativ innan
  • Frågan om flytt har för många lyfts hos banken och vissa (15 %) har fått ett erbjudande kopplat till flytt av pensionssparande
  • 4 av 10 har genom att flytta sin pension hamnat i en sparform de egentligen inte vill ha

De allra flesta (42 %) som aktivt valt att flytta sin tjänstepension har gjort det för att samla sin ekonomi hos ett bolag. Att möjligheten finns är bra men det är viktigt att man vet vad man gör. Att många inte vet att de flyttat sin tjänstepension är något som Emma Karell som jobbar på AMFs kundservice känner igen:

— Det händer ofta att personer ringer efter att en flytt satts igång. De har då fått brev från oss där vi uppmärksammar att flytten ska ske och upplyser om ångerrätten. För många är det först när brevet kommer som man förstår att tjänstepensionen ska flyttas. Anledningarna till det är olika men ofta har de velat samla sitt totala sparande hos ett bolag men inte förstått att det även inkluderar pensionen, säger Emma.

Se till att jämföra – så här gör du

Det kan vara ett smart drag att flytta sin tjänstepension men det kan också vara en dålig affär. Till exempel kan man få erbjudande om lägre bolåneränta om man flyttar allt sitt sparande till banken, men ofta gäller rabatten bara i ett år. Det kan innebära att några tusenlappar sparas på kort sikt, men avgiften på pensionssparandet riskerar att bli högre än det var innan flytten. Och avgifterna påverkar hur mycket man får i pension. 

Undersökningen visar också att många flyttar till en sparform som de egentligen inte vill ha. Det är viktigt att man sparar på det sätt som passar en och man är trygg med. 

Ett av Emmas råd är att jämföra kostnader för avgifter och flytt hos en oberoende källa. På konsumenternas.se finns sammanställningar av olika pensionssparanden. Där kan man också se vad som gäller för de olika sparformerna. 


Läs mer

Text: Ebba Lagersten, redaktör
amfredaktionen@amf.se