Bästa sätten att påverka din pension

Ung kvinna som sitter vid ett bord och kollar på ett kvittopapper

Foto: Johnér Bildbyrå. 

Vill du påverka din pension men är osäker på var du ska börja? Vi har listat de fem viktigaste sakerna att ha koll på!

För den som vill se till att få en så bra pension som möjligt finns det en rad knep att ta till. Men det är inte alltid lätt att veta var man ska börja, så här kommer våra bästa tips:

1. Se till att du har tjänstepension.

Tjänstepensionen blir allt viktigare – för många kommer den att stå för en tredjedel av pensionen, för vissa ännu mer. Det positiva är att 9 av 10 svenskar faktiskt har tjänstepension. Kolla med din arbetsgivare hur det ser ut för dig. Om du har ett jobb som saknar kollektivavtal kanske du inte har tjänstepension. Då bör du se till att få lite mer i lön så att du kan spara själv.

2. Jobba så mycket som möjligt.

Generellt gäller att ju fler år du jobbar, desto mer tjänstepension tjänar du ihop. Om du har möjlighet, försök också att jobba heltid i stället för deltid, i så många år som möjligt. Om du har familj – se till att dela lika på till exempel föräldraledighet och VAB.

3. Försök påverka din lön – om du har möjlighet.

Högre lön = högre tjänstepension. Nej, pengar är inte allt. Men det är lönen som påverkar hur mycket din arbetsgivare sätter av till din tjänstepension. Så om du har möjlighet, försök påverka din löneutveckling.

4. Ha koll på pensionspengarna ... 

Boka in en halvtimme per år för att se över din tjänstepension. Bäst överblick får du på minpension.se. Har du tjänstepension hos AMF? Då kan vi glädja dig med att vi har haft högst totalavkastning i branschen på 5, 10 och 15 års sikt! Logga in för att se hur ditt sparande har utvecklats.

5. ... och välj låga avgifter! 

Varje år tar ditt pensionsbolag en avgift för att ta hand om din tjänstepension. Vi på AMF tycker det är viktigt med låga avgifter eftersom lägre avgifter ger dig mer i pension! Detta är extra viktigt för dig som är ung, eftersom pengarna ska växa under lång tid.  

Hör du till dem som inte vill engagera dig i din tjänstepension? Ingen fara. Då hamnar pengarna nämligen i en så kallad traditionell försäkring. Det betyder att ditt pensionsbolag ansvarar för att pengarna placeras på ett tryggt sätt med möjlighet till hög avkastning. Dessutom är du då garanterad ett minsta månadsbelopp när du går i pension.


 

Text: Ebba Lagersten, redaktör
amfredaktionen@amf.se